Geen afbeelding beschikbaar

Straatsburg als centrum van Europese eenwording

De commissie Constitutionele Zaken van het Europees Parlement heeft de eerste stappen gezet in het kader van opheffing van Straatsburg als vergaderlocatie. Het merendeel van de commissie heeft een rapport goedgekeurd waarbij ze aangeven dat het Parlement zelf wil kunnen beslissen waar ze vergaderen, dat is op dit moment nog niet mogelijk. Na de twee Wereldoorlogen moest Straatsburg de overwinning van de strubbelingen binnen Europa vertegenwoordigen.


Door scheve machtsverhoudingen waren er begin 19e eeuw constant spanningen tussen Europese mogendheden. Deze kwamen tot uiting in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) en Tweede Wereldoorlog (1939-1945). Deze vernietigende oorlogen maakten duidelijk dat het anders moest in de toekomst. Europa moest gaan samenwerken en een eenheid gaan vormen om zo sterk te staan tegen andere landen, maar ook om de vrede te bewaren in het continent. Op 5 mei 1949 werd de Raad van Europa opgericht, deze organisatie moest de Europese eenwording bevorderen en bespoedigen. De Raad van Europa zetelde zich in de Franse stad Straatsburg.


Straatsburg als vertegenwoordiger van het overwonnen verleden


Straatsburg is de hoofdstad van de Franse provincie Elzas, maar is lang niet altijd Frans geweest. Vanaf de 17e eeuw is de stad het toneel geweest van de strijd om macht tussen Frankrijk en Duitsland. Straatsburg wisselde verschillende keren van land. Meer dan eens was de stad in handen van de Duitsers en verschillende keren was het Frans bezit, wat het na 1945 ook is gebleven. In het kader van de Europese eenwording leek Straatsburg een goed locatie voor de vestiging van verschillende Europese organen. Straatsburg moest vertegenwoordigen dat het verleden was overwonnen en dat de Europese samenwerking kans op een mooie toekomst had.


Europese samenwerking


In 1952 werd de eerste stap gezet naar Europese eenwording toen de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) werd opgericht. Dit was vooral een economisch verband. Zes jaar later werd de voorloper van wat nu de Europese Unie is in het leven geroepen. De Europese Economische Gemeenschap (EEG) vormde de basis voor vergaande samenwerking op zowel politiek als economisch gebied.


Europees Parlement en Europees Hof voor de Rechten van de Mens


In Straatburg zijn naast De Raad van Europa ook nog twee andere Europese bestuursorganen gevestigd: het Europees Parlement en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het Europees Parlement dat in 1979 tot stand kwam moest de bevolking van de Europese landen vertegenwoordigen zodat de democratie gewaarborgd bleef. Het Europese parlement vergadert eens in de maand vier dagen in de Franse stad. Andere vergaderingen vinden plaats in Brussel en Luxemburg. Ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zetelt in Straatsburg. Hier kunnen aanklachten ingediend worden tegen Europese landen wanneer ze ervan worden verdacht de mensenrechten te hebben geschonden.


Oprichting Europese Unie


In 1992 werd de Europese Unie opgericht door het Verdrag van Maastricht. De bovengenoemde bestuursorganen onder vallen nu onder deze Unie. Straatsburg vormt dus een centraal punt in de Europese samenwerking en stond aan de basis van de Europese Unie. Doordat het Europese parlement naast Straatsburg ook op twee andere plekken vergadert kost het de organisatie 200 miljoen euro per jaar om in Straatsburg te vergaderen. Straatsburg afschaffen als vergaderlocatie kan alleen wanneer alle EU-landen daarmee instemmen. Frankrijk is echter fel tegen de afschaffing.


 


 


 


 

Bronnen


 


 

Landen: 

Tijdperken: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt