Leven van Gestapo-topman Heinrich Müller

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat Gestapo-baas Heinrich Müller begraven is op een Joodse begraafplaats.In april 1945 verdween Müller. Het onderzoek toont nu aan dat hij kort daarna om het leven is gekomen in Berlijn. Waarom hij op een Joodse begraafplaats begraven is, is onduidelijk. Heinrich Müller had een groot aandeel in de organisatie van de Holocaust.

Op 28 april 1900 kwam Heinrich Müller ter wereld in München. Hij kwam uit een arm katholiek gezin en volgde tijdens zijn tienerjaren een opleiding tot vliegtuigmonteur. Op 17-jarige leeftijd sloot Müller zich aan bij het Duitse leger. Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) diende hij als piloot. Voor zijn verleende diensten kreeg hij het IJzeren Kruis.

Carrière bij de politie

In 1919 begon Müller met zijn carrière bij de politie in München, waar hij snel opklom en steeds hogere functies kreeg. Hij kon door zijn werk als hoofd van de recherche binnen de politie geen politieke of ideologische groeperingen aanhangen. In april 1934 sloot hij zich wel aan bij de SS waar hij de functie van SS-Obersturmführer vervulde. Hij viel op door zijn toewijding en efficiëntie. Ook kreeg Müller de positie van commandant bij de Sicherheitsdienst toegewezen en ging hij in deze periode bij de Gestapo.

Hoofd Gestapo

In 1939 werd Müller hoofd van de Gestapo waar hij zich moest gaan bezig houden met het opsporen en vervolgen van staatsvijanden van nazi-Duitsland. De eerste grote actie waar Müller bij betrokken was, was de organisatie en opzet van de Kristallnacht op 9 en 10 november 1938. De Joden werden door de nazi’s gezien als staatsvijand nummer een.Deze groep moest uit het Derde Rijk verdwijnen. De Wannseeconferentie van 20 januari 1942 stond in het teken van deze kwestie. Heinrich Müller woonde deze conferentie bij als vertegenwoordiger van de Gestapo en speelde een grote rol in de beslissingen die er gemaakt werden omtrent de uitroeiing van de Joden. Ook de jaren daarna bleef Müller nauw betrokken bij de Holocaust, waarbij hij zich schuldig maakte aan talloze oorlogsmisdaden.

Verdwijning en graf

Müller bleef Adolf Hitler trouw en hield zich aan het einde van de Tweede Wereldoorlog schuil in de bunker van Hitler in Berlijn. Op 29 april 1945 verdween Heinrich Müller waarna er geen duidelijk beeld is van wat er met hem gebeurd is. Geruchten zijn bijvoorbeeld dat hij onder een valse naam is ondergedoken in Oostenrijk en dat hij voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou hebben gewerkt. Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont nu aan dat Müller kort na zijn verdwijning om het leven is gekomen in Berlijn, waarna hij begraven is op een Joodse begraafplaats. Bij het centrum voor de oorlogsdocumentatie in Berlijn zijn documenten gevonden die dit bewijzen.

<h3>Bronnen</h3>
<p>-       Go2war2.nl, <a href="http://www.go2war2.nl/artikel/1049/">Heinrich Müller </a></p>
<p>-       Jewishvirtuallibrary.org, <a href="http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/biography/Hmueller.html">Hei... Mueller </a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Afbeelding</strong></p>
<p>-        Wikimedia Commons,<a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_183-R98680,_Bes... Besprekingen tussen Müller, Himmler, Heydrich (...)</a>  (november 1939)</p>

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt