violen stradivarius

Italiaans vioolbouwer Stradivarius

De violen van de Italiaanse vioolbouwer Antonio Stradivari zijn nog altijd enorm kostbaar. Hoe zijn die violen zo bekend en populair geworden?

Begin leven Antonio Stradivari

Over het begin van het leven van Antonio Stradivari, beter bekend onder de naam Antonius Stradivarius is weinig bekend. De bronnen die we over zijn leven hebben spreken elkaar bovendien vaak tegen wat betreft zijn geboortedatum en wie zijn ouders waren. Over het algemeen wordt aangenomen dat hij in 1644 werd geboren te Cremona in Italië. Over zijn jeugd is eveneens weinig bekend, maar hij werd waarschijnlijk een leerling van de Cremonese vioolmaker Nicolò Amati in de jaren ’60 van de zeventiende eeuw. Amati was destijds één van de beste vioolmakers in de stad.

De vioolbouwer Stradivarius

Stradivari drukte al zijn eigen stempel op de instrumenten die hij in de werkplaats van Amati maakte. In 1667 trouwde hij met Francesca Feraboschi met wie hij in 1680 naar het centrale plein in Cremona verhuisde waar hij zijn eigen werkplaats opende. Met Francesca kreeg hij zes kinderen waarvan twee zoons die zijn assistenten werden. Na haar dood trouwde hij met Antonia-Maria Zambelli Costa met wie hij nog eens vijf kinderen kreeg.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Rond 1680 had Stradivari al een behoorlijke reputatie opgebouwd en had hij bekende klanten als Cosimo de’Medici. Na de dood van Amati in 1684 werd Stradivarius gezien als de beste vioolbouwer van Cremona. De jaren tussen 1700 en 1725 worden gezien als zijn gouden jaren. In deze periode maakte hij instrumenten die een nog betere kwaliteit hadden dan in de periode ervoor. Stradivarius stierf op 17 december 1737 op 93-jarige leeftijd. Hij ligt begraven in de Kerk van San Domenico.

Stradivarius nog steeds populair

Stradivari was gespecialiseerd in het bouwen van snaarinstrumenten, dus ook bijvoorbeeld harpen, gitaren en cello’s. Zijn violen worden echter beschouwd als zijn belangrijkste werk. Naar schattingen produceerde hij tussen de 1000 en 1100 instrumenten, waarvan er nog ongeveer 650 zijn overgebleven. Het grootste deel hiervan zijn violen.

Zijn violen worden tegenwoordig voor miljoenen verkocht. Op een veiling in veilinghuis Christie’s, New York, werd in 2006 een viool van Stradivarius voor 2,7 miljoen euro verkocht. Dit is de reden dat vorige week een Stradivarius-viool werd gestolen van de concertmeester van het symfonieorkest van het Amerikaanse Milwaukee. De viool komt uit 1715 en is miljoenen waard. Gelukkig is deze inmiddels boven water.

Bronnen:

 

- Allmusic.com, Antonio Stradivari

 

- En.wikipedia.org, Antionio Stradivari

 

- Muziekbus.nl, Antonio Stradivari

 

Afbeelding:

 

- Wikimedia, Stradivarius 1893  

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.