Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis ABN AMRO

ABN Amro boekte in 2013 meer dan één miljard euro winst. Topman Gerrit Zalm verwacht dat de economische crisis het dieptepunt achter zich heeft gelaten. Door de jaren heen heeft de bank al meerdere crises doorstaan. Het bedrijf bestaat namelijk al bijna 190 jaar.



Koning Willem I oprichter Nederlandsche Handelmaatschappij


In maart 1824 richtte Koning Willem I de Nederlandsche Handelmaatschappij (NHM) op. Het doel van de NHM was de ‘bevordering van handel, scheepvaart, scheepsbouw, visserij, landbouw en het fabriekswezen’. Artikel 59 van de statuten bepaalde dat de Nederlandse economie uit het slop moest worden getrokken. Hoewel het bedrijf in particuliere handen was, had Koning Willem I veel invloed op het beleid. Zelf kocht hij 4.000 aandelen van 1.000 gulden van het bedrijf.


Handel Nederlands-Indië


Handel met Zuid-Amerika en Mexico leidde tot verliezen voor de Handelsmaatschappij. Koning Willem I richtte het beleid daarom op Nederlands-Indië, waardoor de organisatie wel wordt gezien als de opvolger van de VOC. Doordat de NHM het monopolie op de invoer van opium kreeg maakte de onderneming al snel veel winst.


Katoenindustrie in Nederland


De textielindustrie in Nederland kwam van de grond toen het bedrijf zich tevens toelegde op de handel in katoen. Vooral in het oosten van het land werden grote fabrieken opgericht. Goedkoop geproduceerde artikelen werden naar Nederlands-Indië gebracht. Daar werden de boten vervolgens volgeladen met suiker, koffie en specerijen voor Nederland.


Van handelsmaatschappij naar bankier


De organisatie was eigenaar van een aantal plantages in het huidige Indonesië maar mede doordat het beleid van Nederland ten aanzien van de overzeese gebieden veranderde in de loop der jaren, richtte de NHM zich steeds meer op de bankactiviteiten. Het bedrijf startte banken in onder andere Suriname en Singapore, het gaf bankbiljetten uit en in 1903 werd de Shanghai Dollar opgericht. Pas vanaf de jaren ’30 van de 20ste eeuw concentreerde het bedrijf zich op het binnenland.


Oprichting ABN Amro


Halverwege de jaren ’20 verhuisde het hoofdkantoor van de NHM naar de Vijzelstraat


De Bazel - Vijzelstraat AmsterdamDe Bazel - Vijzelstraat Amsterdam


in Amsterdam. Het gebouw is het belangrijkste ontwerp van architect Karel de Bazel en moest de macht en rijkdom van de bank uitstralen. Vier jaar later in 1964 fuseerde het bedrijf met de Twentsche Bank. De Algemene Bank Nederland (ABN) werd daarmee een van de grootste banken van Nederland. De Amsterdamsche Bank en de Rotterdamsche Bank fuseerden tevens in 1964 tot de AMRO bank. ABN en AMRO besloten vervolgens in 1991 om als één bedrijf verder te gaan.


De Bazel werd in 1999 verruild voor de Amsterdamse Zuidas. Enige jaren later verhuisde het Stadsarchief van Amsterdam naar de Vijzelstraat.


Overname ABN Amro en de kredietcrisis


ABN Amro kocht verschillende banken in onder andere de VS, Brazilië en Italië. In 2006 werd de bank door het gezaghebbende blad The Banker geplaatst op de 15e plaats van de grootste banken ter wereld. ABN AMRO werd in 2007 overgenomen door Fortis, de Royal Bank of Scotland en Banco Santander. Het concern bleek de overname echter niet te kunnen betalen. Om de Nederlandse tak van de bank te redden heeft de overheid het bedrijf in 2008 genationaliseerd. De Hoge Raad heeft in 2013 geconcludeerd dat Fortis zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid rondom de overname.


Het is nu de bedoeling dat ABN Amro in de toekomst weer verkocht wordt. Momenteel moet de bank zich intern klaarmaken om in 2014 of 2015 eventueel een beursgang te kunnen maken.

Bronnen


 


- Nationaal Archief: Gijsbert Karel van Hogendorp


- Rijksoverheid, genationaliseerde financiële instellingen

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.