Website voor Damslachtoffers 7 mei 1945 wint Jan Kompagnie Prijs 2014

Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945 wint met de website de-dam-zevenmei1945.nl de Jan Kompagnie Prijs. De website vertelt de verhalen van de slachtoffers van de schietpartij die net na de bevrijding op de Dam plaatsvond. De slachtoffers krijgen letterlijk een gezicht. De Jan Kompagnie Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling die op basis van archiefonderzoek een voor een breed publiek bestemd digitaal product maakt. Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945 is er volgens de jury in geslaagd om “een grote geschiedenis te vertellen aan de hand van een persoonlijk verhaal”.

Juryrapport

Jurylid prof. dr. Beatrice de Graaf, hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, meldde dat de inzending perfect aansluit bij de doelstelling van de prijs: de grote geschiedenis vertellen aan de hand van een persoonlijk verhaal. De website geeft aan de slachtoffers van de Damtragedie een gezicht en maakt hun verhaal, gevonden in de archieven, zichtbaar voor het publiek. Het verhaal over de achtergrond van de slachtoffers die vielen tijdens de beschietingen op de Dam op 7 mei 1945 en de omstandigheden van hun overlijden, moet verteld worden.

De jury was zeer onder de indruk van deze site. Alle informatie is goed uitgediept, het is een uitstekend voorbeeld van de kleine geschiedenis in een groot verhaal. Tegelijk is het ook een aandenken aan de onschuldige slachtoffers.

Winnaar Jan Kompagnie Prijs

De prijswinnende website De-dam-zevenmei1945.nl is opgezet door de Stichting Memorial voor Damslachtoffers 7 mei 1945, ingezonden door Johan Wieland. Het doel is om 70 jaar na de schietpartij op de Dam, op 7 mei 2015, een Memorial te onthullen met de namen en verhalen van de mensen die toen omkwamen. De schietpartij op de Dam die nét na de bevrijding nog zoveel slachtoffers maakte, is nooit uitputtend onderzocht. Altijd ging men uit van 19 tot 22 doden, zonder te weten wie dat precies waren. De stichting is bezig de namen te achterhalen en, via contact met familieleden, hun verhaal en gezicht op de website te plaatsen. Inmiddels zijn al 31 slachtoffers achterhaald.

Achtergrond Jan Kompagnie Prijs

Nationaal ArchiefDe Jan Kompagnie Prijs werd voor de 2e keer uitgereikt. De prijs is in het leven geroepen als eerbetoon aan de in 2011 overleden archivaris van het Nationaal Archief, drs. Jan H. Kompagnie. Hij heeft zich tijdens zijn werkzaam leven bijzonder ingespannen om archieven op een creatieve wijze toegankelijk te maken voor onderzoekers.

De Jan Kompagnie Prijs is bestemd voor een persoon of instelling die op basis van archiefonderzoek in een Nederlandse archiefinstelling een voor een breed publiek bestemd digitaal product heeft gemaakt dat de grote geschiedenis aan de hand van een klein en persoonlijk verhaal vertelt.

Voor de prijs zijn dit jaar dertien inzendingen binnengekomen die aan de criteria voldeden. Het Nationaal Archief organiseerde de wedstrijd dit jaar samen met IsGeschiedenis.nl.

De jury voor 2014 bestaat uit:- Paul Brood (Nationaal Archief, namens de algemene rijksarchivaris)- Beatrice de Graaf (vanaf 1 februari 2014 hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht) - Tim de Haan (projectadviseur en informatieanalist, Nationaal Archief) - Eric Hennekam (freelance schrijver en journalist) - Marco de Niet (directeur Stichting Digitaal Erfgoed Nederland) - Jacqueline van Walbeek (Communicatie & marketing, Nationaal Archief)

Bekijk de prijswinnende site de-dam-zevenmei1945.nl.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.