1920 Volkenbond

Eerste Algemene Vergadering Volkenbond

Genève 1920 – Jarenlang zijn grote delen van de wereld verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nu komen een groot aantal landen bijeen om een organisatie op te richten die voorgoed een einde zal maken aan het fenomeen oorlog. Op 10 januari 1920 organiseert de Volkenbond voor het eerst een Algemene Vergadering.

Eerste Wereldoorlog & Wilson's 'Veertien Punten'

Tussen 28 juli 1914 en 11 november 1918 werden Europa en delen van de rest van de wereld verscheurd door de Eerste Wereldoorlog. Ruim zeventien miljoen burgers en militairen uit maar liefst 31 verschillende landen kwamen bij het conflict om het leven. Tegen het einde van de oorlog presenteerde de Amerikaanse president Woodrow Wilson zijn ‘Veertien Punten’ om te voorkomen dat deze gebeurtenis zich ooit nog zou herhalen. Het laatste punt op zijn lijst bestond uit de oprichting van een internationale bond om  “de politieke onafhankelijkheid en territoriale onschendbaarheid” van staten te kunnen garanderen.

Oprichting Volkenbond

Tijdens de vredesonderhandelingen voorafgaand aan het Verdrag van Versailles besloten de Geallieerden vervolgens om een dergelijke organisatie gestalte te geven. In de Volkenbond moesten politieke geschillen voortaan op basis van jurisprudentie, overleg en debat opgelost worden, waardoor oorlog iets van het verleden zou worden. Daarnaast zouden alle leden van de bond gezamenlijk op moeten treden tegen landen die de wereldvrede bedreigden.

Tegenslag

Nog voor de organisatie opgericht kon worden, kreeg het echter al een tegenslag te verduren. Het Amerikaanse congres weigerde het Verdrag van Versailles te ratificeren en werd daarom ook geen lid van de Volkenbond. Daarnaast werd besloten om Duitsland en het bolsjewistische Rusland aanvankelijk geen lidmaatschap te verstrekken.

Eerste Algemene Vergadering

Desalniettemin werden de plannen doorgezet en werd op 25 januari 1919 de Volkenbond officieel opgericht. Bijna één jaar later, op 10 januari 1920, vond vervolgens de eerste Algemene Vergadering van de organisatie plaats. Aanvankelijk behaalde de Volkenbond nog enkele successen, onder andere met de instelling van enkele mandaatgebieden in voormalige Duitse koloniën.

Machteloosheid

Gedurende de jaren ’30 werd de machteloosheid van de organisatie pijnlijk duidelijk toen Japan, Italië en Duitsland in korte tijd simpelweg uit de organisatie stapten nadat ze de regels hadden gebroken. Ook de daaropvolgende economische sancties van de Volkenbond hadden geen effect, want de belangrijkste handelspartner van die landen, de Verenigde Staten, nam hier niet aan deel. Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was de rol van de organisatie al zo goed als uitgespeeld. De Volkenbond werd officieel opgeheven op 20 april 1946.

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.