Geen afbeelding beschikbaar

De geschiedenis van het verjaardagsfeest

Veel mensen vieren jaarlijks hun geboortedag. Waar komt eigenlijk de traditie om iemands verjaardag te vieren vandaan?

Verjaardagen in de oudheid

Waarschijnlijk startte het vieren van de verjaardag al in de vroege geschiedenis. De mensen hadden toen nog geen kalender, maar beseften wel dat ze ouder werden. Vaak relateerden ze hun leeftijd aan de seizoensveranderingen in de natuur. Pas met de opkomst van de kalender werd het mogelijk speciale datums te markeren.

Egyptenaren & verjaardag van de farao

Volgens sommige wetenschappers waren de Egyptenaren de eerste die hun verjaardag vierden. Zij verwijzen naar de Bijbeltekst Genesis 40 vers 20, waarin staat dat de farao zijn verjaardag vierde. Andere egyptologen en historici weerleggen dit argument door te beweren dat dit een verwijzing is naar zijn kroningsdatum. De farao’s werden namelijk gezien als een god.

Grieken & kaarsen op de taart

Waarschijnlijk namen de Grieken het verjaardagsfeest over van de Egyptenaren, door de verjaardagen van hun goden te vieren. Zo zouden ze maanvormige taarten met brandende kaarsen aan hun god Artemis hebben geofferd. De kaarsen werden erop geplaatst om het geheel een gloeiend effect te geven.

Romeinen & verjaardag van de gewone man

De Romeinen zijn de geschiedenisboeken ingegaan als de eerste beschaving waar het gebruikelijk was de verjaardag te vieren voor de gewone man. Mede door hun eigen kalender werd het ook voor het volk mogelijk verjaardagen te vieren en groeide het feest uit tot een grote traditie. De Romeinen vierden echter alleen de verjaardagen van de mannen, de verjaardagen van de vrouwen werden pas vanaf de 12e eeuw gevierd.

Verjaardagen tijdens de Middeleeuwen

Na de val van het Romeinse Rijk raakte de traditie van het verjaardag vieren tijdens de Middeleeuwen in verval. De kerk beschouwde het verjaardagsfeest als een heidense traditie en pas in de vierde eeuw veranderden de christenen van gedachten en vierden de verjaardag van Jezus Christus. Onder het volk was het echter niet gebruikelijk een verjaardag te vieren. Koningen en machtige edellieden begonnen die wel te doen. Deze koningen droegen kronen op hun hoofd en startten hiermee de traditie van de verjaardagskronen.

Duitsers en het Kinderfeste

In de zeventiende eeuw begonnen de Duitsers met het Kinderfeste. Voor hun kinderen werden er tijdens hun verjaardag kinderfeestjes gehouden waar taart met kaarsen tevoorschijn kwamen. Hier ontstond de traditie van een kaars per leeftijd, alhoewel de Duitsers er toen nog een kaarsje bijdeden om de hoop op een volgend jaar te symboliseren.

Taartjes tijdens de Industriële Revolutie

Lange tijd waren de verjaardagtaarten alleen beschikbaar voor de rijkere bevolking van de samenleving. Dit veranderde echter tijdens de Industriële Revolutie toen er op grote schaal goedkoop taartjes geproduceerd konden worden en de verjaardagstaarten ook voor de massa beschikbaar werden. Met name de Cadby Hall Bakeries waren hier bedreven in.

Ontstaan ‘Happy Birthday to You’

In 1893 bedachten de twee zusjes Mildred and Patty Hill een liedje voor hun leerlingen op school. Dit liedje heette ‘Good morning to all’ en verspreidde zich over heel Amerika. In 1924 veranderde Robert Coleman het liedje in ‘Happy Birthday to You’ en publiceerde het in een liedjesbundel. Deze versie van het liedje werd wereldwijd bekend en wordt vandaag de dag nog steeds gezongen.  

Bronnen

 

Afbeelding

Rubrieken: 

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!