Haile Selassie

Staatsgreep tegen Haile Selassie

Addis Abeba 1974- Hij geeft zichzelf de titel ‘Koning der Koningen’ en de Rastafari beschouwen hem als Wederkomst van Jezus. In de Westerse wereld staat Haile Selassie echter vooral bekend als Keizer van Ethiopië. Op 12 september 1974 komt er na 58 jaar een einde aan zijn heerschappij.

Op 2 november 1930 kroonde Tafari Makkonen zichzelf tot Keizer van Ethiopië. Hij nam de naam Haile Selassie (Macht van de Drie-eenheid) aan, schafte de slavernij af en gaf het land haar eerste Grondwet. Het doel van zijn hervormingspolitiek was om Ethiopië te democratiseren en te moderniseren. Ethiopië was op dat moment uniek binnen Afrika. In tegenstelling tot de rest van het continent had het land de Europese kolonisatie weten te weerstaan en was onafhankelijk gebleven.

Hier kwam echter een einde aan toen de Italiaanse leider Benito Mussolini in 1935 besloot Ethiopië binnen te vallen. Haile Selassie koos ervoor om de Ethiopische legers zelf te leiden, maar hij werd verslagen en vluchtte naar Europa. Gedurende zijn ballingschap zette Selassie zich in tegen het fascisme en voor de bevrijding van zijn land. Pas in 1942 kon Selassie echter terugkeren naar een bevrijd Ethiopië.

Dankzij zijn inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog genoot Selassie in het buitenland veel prestige en respect. Onder zijn leiding kon Ethiopië lid worden van de Verenigde Naties en werd de voormalige Italiaanse kolonie Eritrea toegewezen aan Ethiopië. In het binnenland ondervond Selassie echter steeds meer weerstand. De Ethiopische adel blokkeerde zijn hervormingen omdat deze een bedreiging vormden voor hun privileges en machtspositie. In 1966 kwamen een aantal edellieden zelfs in opstand toen Selassie probeerde een progressief belastingsysteem door te voeren. De opstand werd neergeslagen, maar de autoriteit van Selassie was desalniettemin aangetast. Hij zag zich genoodzaakt een compromis te sluiten met de adel, waardoor hij veel steun verloor onder de armere bevolking.

Selassie trok zich in de jaren daarop langzaamaan terug uit de politiek, terwijl Ethiopië geteisterd werd door een economische crisis, droogte en hongersnood. Op 12 september 1974 greep het Ethiopische leger de macht en werd Haile Selassie afgezet. Nog geen jaar later overleed hij op 83 jarige leeftijd.  

Afbeeldingen: 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.