Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de Kinderboekenweek

Vandaag – op 7 oktober 2015 – start de Kinderboekenweek. Een dag eerder werd bekend dat Bette Westera de Gouden Griffel heeft gewonnen tijdens de 61e editie van dit evenement. Voor het eerst in 20 jaar wint een dichtenbundel deze bekende prijs. De bundel, met de titel Doodgewoon, is een verzameling gedichten met verdrietige en vrolijke teksten. De jury noemt het ‘een geschenk voor het leven’. De Kinderboekenweek is een jaarlijks evenement. Hoe heeft de Kinderboekenweek zich ontwikkeld door de jaren heen?

Dit jaar is het thema ‘Raar maar waar’, wat zich richt op technologische snufjes en ontwikkelingen in de natuur. De jaarlijkse traditie is bedoeld voor kinderen om hen te boeien en interesseren voor uiteenlopende zaken waarbij het boek centraal staat. Verschillende evenementen zijn verbonden aan de Kinderboekenweek, zoals de uitreiking van de Griffels, het boekenbal en de bekendmaking van het Kinderboekenweekgeschenk.

Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek

Een groep uitgevers en boekverkopers stichtte in 1930 de Commissie voor de Propaganda van het Nederlandse Boek met als doel collectieve boekpromotie. In dit begin organiseerde de stichting de ‘Dag van het Boek’. Twee jaar later in 1932 werd deze dag veranderd in de ‘Boekenweek’ die tien dagen zou duren. In 1983 zag de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – het CPNB – het levenslicht. Publieksboeken onder de aandacht brengen bij de lezer is één van de hoofdtaken van de organisatie.

Het evenement ‘Kinderboekenweek’

Een verkiezing in 1954 zorgde voor het eerste Kinderboek van het Jaar. Winnaar was An Rutgers met het boek Lawines Razen. Een jaar later werd de verkiezing omgebouwd tot de allereerste editie van de Kinderboekenweek. Naar voorbeeld van de ‘gewone’ Boekenweek duurde ook dit evenement tien dagen. Waar bij de Boekenweek de promotie van (onbekende) publieksboeken centraal stond, ging het bij de Kinderboekenweek logischerwijs om de kinderboeken.

Kinderboekenweekgeschenk

Tijdens deze eerste editie ontvingen mensen bij de aanschaf van een kinderboek een geschenk cadeau. In 1955 betrof het geschenk een poster van een clown die aan het lezen was. De daaropvolgende jaren bestond het cadeau onder andere uit een boekenspel, een poppenkast en natuurlijk een boek. Vanaf 1962 ontstond de trend om standaard een boek als kinderboekenweekgeschenk te selecteren. Hans Dijkhuis met zijn Keesje Kruimel had als eerste deze eer.

Thema’s

Drie jaar later, in 1965, ontstond er rondom de Kinderboekenweek nog een andere traditie. Dat jaar kende als eerste een officieel thema: Kind en de Dierenwereld. Vele thema’s hebben in de loop van de tijd als de revue gepasseerd zoals magie, superhelden en sport. Dit jaar, zoals vermeld, draait het om de techniek en natuur. Niet alleen boekenwinkels en basisscholen gaan hiermee aan de slag, door het hele land worden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo kunnen kinderen in Naturalis alles te weten komen over dino’s en hun drinkwater of slangen en hun eigen gif.  

Bronnen

volkskrant.nl, Bette Westera wint Gouden Griffel met Doodgewoon
web.cpnb.nl, CPNB
kinderboekenweek.nl, Kinderboekweek |
kinderboekenfeestweek.nl, Geschiedenis van het kinderboekenweekgeschenk
naturalis.nl, Kinderboekenweek

Afbeelding

pixabay.com, Kleurrijke Boeken

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!