Geen afbeelding beschikbaar

Spaanse Furie van Antwerpen

Antwerpen 1576 - Ruim 6.000 muitende Spaanse soldaten trekken de stad Antwerpen binnen. Sommige van hen hebben al ruim 2,5 jaar niet meer betaald gekregen en ze zijn aan het plunderen geslagen. Bij de Spaanse Furie van Antwerpen komen uiteindelijk meer dan 7.000 burgers om het leven.

Op 1 september 1575 werd het Spaanse Rijk van koning Fillips II voor de tweede keer bankroet verklaard. Door de oorlogen tegen het Ottomaanse Rijk en de strijd in het opstandige Nederland was de schatkist van Spanje helemaal leeg. De situatie was zelfs zo erg dat in 1576 sommige Spaanse soldaten al ruim 2,5 jaar geen soldij meer hadden ontvangen.  Ze sloegen hierop aan het muiten en plunderden onder andere de Zeeuwse stad Zierikzee.

Niet  veel later kregen een aantal Spaanse officieren het idee om ook Antwerpen te plunderen. De rijke stad was echter in handen van een Duits garnizoen dat toebehoorde aan Don Juan van Oostenrijk, de nieuwe landvoogd van de Nederlanden namens Filips II. Het garnizoen liet zich bovendien nog versterken met 6.000 Waalse hulptroepen en kon eveneens rekenen op de steun van de Antwerpse bevolking. In totaal bestond de verdedigende troepenmacht in Antwerpen daarmee uit meer dan 20.000 man.

De ruim 6.000 Spaanse muiters lieten zich hier echter niet door tegenhouden. In de ochtend van 4 november 1576 bestormden de soldaten de stad en braken ze met gemak door de geïmproviseerde verdedigingswerken. Al snel sloot een groot deel van de Walen zich aan bij de muiters, terwijl de rest van de hulptroepen op de vlucht sloeg. Alleen het Duitse garnizoen en de Antwerpse burgers vochten nog door, maar zij waren niet opgewassen tegen de Spaanse overmacht.

Aan het eind van de dag gaven de laatste verdedigers zich over en was Antwerpen gevallen. De Spaanse muiters trokken de stad binnen en begonnen aan een plundering die uiteindelijk ruim drie dagen zou duren. In totaal kwamen er bij de Spaanse Furie van Antwerpen waarschijnlijk meer dan 7.000 mensen om het leven en onder ander het stadhuis ging in vlammen op. De gebeurtenis had grote gevolgen voor de Tachtigjarige Oorlog, want vier dagen later sloten de Zuidelijke Nederlanden zich aan bij de opstand tegen Spanje met de Pacificatie van Gent.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt