De Mexicaanse president Porfirio Diaz in uniform

Tragische Tiendaagse in Mexico

Mexico-stad 1913 – Al tien dagen lang vecht het rebellenleger van Félix Diaz in het centrum van de hoofdstad tegen de soldaten van president Madero. Op 18 februari 1913 lijkt Huerta, hoofd van het regeringsleger, de strijd eindelijk te hebben gewonnen, maar dan krijgt de ‘Tragische Tiendaagse’ van Mexico ineens een onverwachte wending.

Diaz vs. Madero

In november 1911 werd de Mexicaanse dictator Porfirio Díaz verdreven door een groep opstandelingen, met aan het hoofd de politicus en zakenman Francisco Madero. Na het verjagen van Diaz organiseerden de nieuwe machtshebbers democratische verkiezingen, waarna Madero gekozen werd tot nieuwe president van Mexico. De aanhangers van Díaz waren het echter niet eens met deze gang van zaken en schaarden zich achter Félix Diaz, de neef van de verdreven dictator. Madero besloot hem daarop gevangen te zetten.

Onverwachtse wending

Op 9 februari 1913 bestormde een groep militairen onder leiding van Manuel Mondragon de gevangenis van Mexico-stad, en bevrijdden daar Félix Diaz. Vervolgens trokken de zwaarbewapende soldaten richting het Nationaal Paleis, naar de zetel van de regering. Hier werden ze echter tegengehouden door de regeringsgetrouwe troepen, die onder leiding stonden van Victoriano Huerta. Het resultaat was een dagenlange veldslag in het centrum van de stad, waarbij meer dan 500 militairen en 5.000 burgers om het leven kwamen. Huerta verloor een groot deel van zijn manschappen, maar hij slaagde erin de aanval te weerstaan. Na tien dagen vechten kreeg de strijd echter een onverwachtse wending. Huerta sloot een verbond met Felix Díaz en de Amerikaanse ambassadeur Henry Lane Wilson, en keerde zich tegen de regering.

President Huerta

Op 18 februari 1913 trok Huerta met zijn soldaten het parlementsgebouw binnen en nam Madero en zijn ministers gevangen. Vervolgens dwong hij iedereen behalve Pedro Lascuráin, de minister van Buitenlandse Zaken, om af te treden. Volgens de grondwet van 1859 was Lascuráin hiermee automatisch de nieuwe president van Mexico. Zijn eerste en enige daad als regeringsleider was het benoemen van Huerta als minister, waarna hij zelf ook aftrad. Lascuráin was hiermee in totaal 25 minuten president geweest, en Huerta had op een 'legale' manier de macht overgenomen.

Afbeelding:

  • Wikimedia Commons: Porfirio Diaz in uniform, [Public Domain]

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!