Mexicaans-Amerikaanse oorlog

Mexicaans-Amerikaanse Oorlog

24 april 1846- Een ruiter komt op het legerkamp aangestormd. De Amerikaanse Generaal Zachary Taylor doet de tentflappen open en kijkt naar wat er aan de hand is. De ruiter rapporteert dat de Mexicanen de grens zijn overgestoken. Wat men vreesde was werkelijkheid geworden, de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog was begonnen.


Historische achtergrond


Nadat Columbus Amerika had ontdekt koloniseerden de Spanjaarden grote delen van Amerika. Zowel Mexico als het huidige Texas werden een Spaanse provincie (1783). De Spaanse regering verloor in 1821 door de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog echter haar kolonie. De nieuwe Mexicaanse regering gaf nieuwe kolonisten vrijwel meteen de toestemming om zich in Texas te vestigen. Dit had tot gevolg dat Texas zich distantieerde van Mexico en in 1835 een zelfstandige staat werd. Dit zou een probleem worden voor Mexico; omdat Texas een zelfstandige staat was, mocht het zelf beslissingen maken. In 1845 koos de staat ervoor om zich aan te sluiten bij de Verenigde Staten. Dit tot woede van Mexico, dat Texas nog steeds als haar grondgebied zag.


President Polk


Op 24 april 1846 vond de eerste confrontatie plaats. Een patrouilleregiment van het Amerikaanse leger stuitte op een cavaliereenheid van de Mexicanen. De Mexicanen versloegen het patrouilleregiment en het conflict was geboren. Mede door de redevoeringen van president James Polk verklaarden de Verenigde Staten op 13 mei de oorlog aan Mexico.


Veldslag bij Monterrey


Taylors veldtocht


De eerste serieuze veldslag vond plaats bij Palo Alto. Daar wisten de Amerikanen onder leiding van Zachary Taylor de Mexicanen een verpletterende nederlaag toe te brengen. Door deze overwinning was het voor de Amerikanen mogelijk Mexico binnen te dringen. Generaal Taylor stevende af op de Mexicaanse stad Monterrey. Daar werd verschrikkelijk gevochten: alleen al tijdens de straatgevechten verloren de Amerikanen 468 man. Toch wisten de Amerikanen de stad te veroveren en daarmee een belangrijke doorbraak in de oorlog te forceren.


Belegering van Veracruz


Scotts veldtocht


Nadat Taylors veldtocht tot een succesvol einde was gebracht, besloot president Polk nog een leger het vijandelijke land binnen te sturen. Hij gaf generaal Scott de opdracht via de havenstad Veracruz naar de hoofdstad Mexico-stad op te trekken. Na een korte belegering viel Veracruz in Amerikaanse handen en trokken de troepen van Scott richting Mexico-stad. Hoewel de stad relatief dichtbij lag, duurde het nog twee jaar voordat de hoofdstad veroverd werd. De Mexicanen waren namelijk niet van plan hun grondgebied zomaar prijs te geven.


Niños Héroes


Een mooi voorbeeld van de Mexicaanse vechtersmentaliteit zijn de Niños Héroes. Bij de slag om Chapultepec (een kasteel vlak bij Mexico-stad) vochten negen tienersoldaten door tot het bittere einde. Ze kozen ervoor liever dood te gaan dan in handen te vallen van de Amerikanen. Er gaat zelfs een verhaal de ronde dat een van deze jongens zich in een Mexicaanse vlag wikkelde en zich van de muur afgooide. Vandaag de dag worden deze jongens nog steeds herdacht op 13 september.


Amerikaanse bezetting Mexico-stad


Nasleep van de oorlog


Nadat de Amerikanen de Mexicaanse hoofdstad veroverd hadden, was de oorlog gewonnen en kwam de Amerikaanse grens een stuk zuidelijker te liggen. Texas werd Amerikaans grondgebied en de zuidelijke staten, waar slavernij gebruikelijker was dan in het noorden ,werden uitgebreid. In de Verenigde Staten ontstond een steeds grotere tegenstelling tussen de staten die slavernij wilden afschaffen en staten die het wilden behouden. Verschillende conflicten tussen de noordelijke en zuidelijke staten leidden in 1861 tot het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog. De Mexicaans-Amerikaanse oorlog kan dus worden gezien als een oorlog die heeft bijgedragen aan het ontstaan van de Amerikaanse Burgeroorlog.


 

Bronnen

 

Afbeeldingen

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt