Geen afbeelding beschikbaar

Massaal protest Chinese studenten bloedig neergeslagen

Peking 1989 - Duizenden studenten marcheren in de straten, op weg naar het Tiananmen Plein. Ying, een student uit Peking voelt zich voor het eerst van haar leven heel angstig. ‘ Ik hoorde geweerschoten, een geluid dat ik eigenlijk alleen uit films kende. Het was een nachtmerrie.’

De nachtmerrie voltrok zich op het Tiananmen Plein, waar vreedzaam studentenprotest ontaardde in een bloedbad. De revolutie van toen doet denken aan de huidige revoluties in de Arabische landen. Studenten en burgers gingen ook toen de straat op voor meer vrijheid. Ongeveer een miljoen mensen deden mee aan de protesten. In de nacht van 3 op 4 juni verpletterden legertanks in opdracht van Deng Xiaoping een onbekend aantal demonstranten. De schattingen van het aantal doden lopen uiteen van 400 tot 2600.

Tiananmen plein

De opstand was het resultaat van verschillende factoren. De belangrijkste oorzaak vormde de opkomst van een sterke intelligentsia van jonge mensen en de spanningen binnen de partijtop tussen conservatieven en liberalen. China werd economisch steeds liberaler, maar weerhield politieke hervormingen. Vanaf mei hielden studenten het Tiananmen plein bezet. Er werd zelfs een replica van het Amerikaanse Vrijheidsbeeld geplaatst. Het beeld stond in schril contrast met de Chinese realiteit van onderdrukking.

Tank Man

Het bekendste beeld van de Chinese opstand is de Tank Man. De man in het witte shirt die voor de tanks sprong op Tiananmen Plein. Zijn identiteit is nooit opgehelderd. Westerse journalisten in een hotel aan de overkant van het plein namen de foto’s en filmbeelden. Na het incident viel de geheime dienst binnen in het hotel en nam al het materiaal in beslag. Fotograaf Charlie Cole verstopte het filmrolletje in zijn toilet.  De beroemde foto werd wereldwijd het toonbeeld van verzet. De opstand op het Tiananmenplein was het eerste en laatste massale protest tegen de Chinese Communistische Partij.

Afbeelding: Tank Man (Bron: Kristin Brenemen)

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!