Geen afbeelding beschikbaar

Het lijden van Antoni Gaudí

Antoni Gaudí is een succesvolle Spaanse architect die vooral bekend is van zijn kathedraal de Sagrada Familia. Hij wijdde de laatste jaren van zijn leven volledig aan de bouw van deze kerk. Op 7 juni 1926 wordt hij, peinzend over straat lopend, aangereden door een tram. Enkele dagen later overlijdt hij in het ziekenhuis.


Gaudí als architect


Antoni Gaudí i Cornet werd geboren op 25 juni 1852 in de Campo de Tarragona in Catalonië. De familie verhuisde naar een landgoed in Reus waar Gaudí genoot van de impressies van de natuur. Deze indrukken zou hij blijven verwerken in zijn gebouwen, waardoor ze een organische uitstraling kregen. Zijn stijl wordt ook wel Spaans Modernisme genoemd, een Spaanse versie van Art Nouveau of Jugendstil. Gaudí gaat werken en studeren in Barcelona, waar hij gewaardeerd werd door de culturele elite van de stad. Zijn bekendste bouwwerken zijn, naast de Sagrada Familia, Casa Batlló, Casa Milá en het Parc Guëll. Ondanks zijn succes beschouwt Gaudí zich niet als behorend tot de rijken der aarde. Hij gaat zich steeds meer richten op een leven als vroom christen.


Gaudí als lijdende christen


Na de dood van zijn moeder wordt Gaudí geconfronteerd met de kwetsbaarheid van het leven. Tijdens de laatste jaren van zijn leven houdt hij er een ascetische leefstijl op na. Hij gaat hier zeer ver in. Hij heeft een streng eetregime en verwaarloost zijn uiterlijk. Hij nam het vasten zo ernstig, dat vrienden en familie hem smeekten anders te gaan leven. Gaudí zag echter pijn steeds meer als een noodzakelijk tegenwicht voor artistieke hoogmoed. Hij vond dat hij geseling nodig had om de weg niet kwijt te raken. Met de jaren vereenzaamde Gaudí steeds meer. Toch bleef hij hard werken aan zijn ultieme bouwwerk, de Sagrada Familia.


Het ongeluk met de tram


Op 7 juni 1926 liep Gaudí peinzend over straat, onderweg naar het oratorium van de San Felipe Neri. Hij was zo in gedachten verzonken, dat hij een aankomende tram niet zag en werd aangereden. De trambestuurders in Barcelona stonden bekend on hun slordige rijstijl. Daarnaast werden de trams slecht onderhouden. Ongelukken kwamen regelmatig voor in die tijd. Toen Gaudí was aangereden, viel hij met zijn hoofd op de rails. Omstanders schokken, omdat hij hevig bloedde en hielden taxi’s aan. Geen enkele taxi wilde hem echter meenemen. Gaudí zag er qua kleding zo verwaarloosd uit, dat men dacht dat hij een zwerver was.


In het ziekenhuis


Het duurde dus even voor men doorhad dat de grote architect was aangereden. Uiteindelijk werd hij naar het oude Santa Cruz-ziekenhuis gebracht, waar hij nog drie dagen verbleef. Hij kreeg bezoek van vrienden en belangrijke mensen uit de stad. Er werd Gaudí een luxere kamer aangeboden in een privékliniek, maar dat aanbod sloeg hij af. Hij wilde sterven onder het volk. Op 10 juni 1926 overleed hij. Gaudí werd begraven in zijn eigen kerk, de Sagrada Familia. Er waren veel mensen op de begrafenis. Zijn laatste woorden waren ‘amen’ en ‘Mijn God!’.

Bronnen:

 

- Joan Bergós, Gaudí: de mens en zijn werk, 2001.

- www.architectenweb.nl, Antoni Gaudí i Cornet.

- www.mkw-uitgevers.nl, Antoni Gaudí, gestorven als een zonderling, 18 juli 2001.

- www.wikipedia.org, Antoni Gaudí, 26 mei 2014.

- Afbeelding: Wikimedia.

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.