Bouw van de Sagrada Familia

Sagrada Família: het einde in zicht?

Na 144 jaar zal de bouw van de Sagrada Família in 2026 eindelijk klaar zijn. Dit zei projectleider Jordi Fauli tijdens een voortgangspresentatie, hij heeft sinds 2012 de leiding heeft over de enorme onderneming. Elk jaar kost de constructie zo’n 25 miljoen euro. De eerste steen werd gelegd op 19 maart 1882.


De Sagrada Família (“Heilige Familie”) is de droom en het levenswerk van Antoni Gaudí i Cornet. De kerk in één van de zeven bouwwerken die de architect ontwierp in en rondom Barcelona. UNESCO geeft de volgende lijst op: Parque Güell, Palacio Güell, Casa Milà, Casa Vicens, de gevel en crypte van de Sagrada Família, Casa Batlló en de Crypte van de Colonia Güell. Ze staan allemaal op de Werelderfgoedlijst.


Een tempel voor de geestelijke vereniging


De Sagrada Família – voluit Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família – was in eerste instantie niet een project van Gaudí. In 1877 werd Francisco de Paula del Villar aangesteld om een neogotische kerk te ontwerpen. Het gebouw moest het boegbeeld worden van de ‘Geestelijke Vereniging van Volgelingen van Sint Jozef’. Josep María Bocabella had deze stroming opgericht om, naar zijn mening, het katholieke geloof en Sint Jozef te beschermen. Del Villar kreeg echter ruzie met Bocabella en de opdrachtgevers en werd ontslagen.


Een pionier


Gaudí wordt gezien als een pionier binnen de architectuur van de 19e een 20e eeuw. De unieke en persoonlijke stijl van de Cataloniër is duidelijk te zien in zijn ontwerpen. In eerste instantie werkte Gaudí door op de ontwerpen van Del Villar, maar daar kwam al snel verandering in. Met extra geld konden de aanpassingen worden doorgevoerd. Toch ging het langzaam, omdat Gaudí regelmachtig van gedachten veranderde.









Titel: De Sint-Janskerk in Gouda- Een oude stadskerk volgens een nieuw ruimtelijk plan
Auteur: Bianca Berg
ISBN: 9789087040598
Uitgever: Verloren
Prijs: €27,-

   



Drie fasen


Het resultaat van Gaudí’s steeds veranderende geest is duidelijk terug te zien in het ontwerp. Er zijn drie fasen te onderscheiden, namelijk neogotisch, parabolisch en hyperbolisch. De vele gewelven in de Sagrada Família spreken vooral voor de laatste twee.


Een wens van de architect


Gaudí had een vurige wens voor de Sagrada Família. Hij had voor ogen dat de hoogste toren van de kerk niet hoger moest worden dan de Montjuïc-heuvel (180 meter), verderop in Barcelona. Op dit moment staat op de planning dat de betreffende toren 172,5 meter hoog moet worden. In totaal moeten er achttien torens komen. Twaalf worden gewijd aan de apostelen. Vier gaan symbool staan voor de evangelisten, één voor Maria en de hoogste wordt gewijd aan Jezus. De top van de laatste zou volgens de geruchten worden versierd met een kruis.


Een ongelukkig einde


Gaudí hield er, ondanks zijn grote successen, geen exorbitante levensstijl op na. Naarmate hij ouder werd, speelde zijn geloof een steeds belangrijker rol in zijn leven.  En hij richtte zich op een ascetische levensstijl. Hierin wordt gestreefd naar een zuiver leven door middel van onder andere zelfkastijding. Gaudí krijgt door deze extreme levensstijl een verwaarloosd uiterlijk. Zijn enige ‘wereldlijke’ doel was de Sagrada Família, waar hij tot zijn dood aan bleef werken. Op 7 juni 1926 liep Gaudí op straat zonder goed op zijn omgeving te letten. Dit leidde tot een aanrijding met een tram. Drie dagen later zou hij sterven ‘onder het volk’, zoals hij wilde. Hij werd begraven in zijn eigen meesterwerk: de Sagrada Família.  

Bronnen

Architectenweb.nl, Antoni Gaudí i Cornet
Architectenweb.nl, Sagrada Familia
IsGeschiedenis.nl, 'Het lijden van Antoni Gaudí'
NOS.nl, 'Projectleider: Sagrada Familia in 2026 écht klaar'
SagradaFamilia.be, Geschiedenis van de Sagrada Familia in Barcelona
SagradaFamilia,org, The Sagrada Familia 
whc.unesco.org, Works of Antoni Gaudí 

Afbeelding

Wikimedia Commons, 'Construction in early 1988'

 

 

Ook interessant: 

Landen: 

Religie: 

Tijdperken: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.