Witte Huis

Everette Howard Hunt: Loodgieter van het Witte Huis

In Italië zijn in het weekend van 20 mei 2016 een Portugees en een Rus aangehouden op verdenking van spionage. De Portugees zou geheime informatie over de NAVO en de Europese Unie doorgespeeld hebben aan Rusland. Door de heel geschiedenis heen zijn er spionnen geweest die kostbare informatie van de ene ‘partij’ doorspeelden naar de andere partij. Een beroemd voorbeeld van een spion is Everette Howard Hunt, die spioneerde in opdracht van het Witte Huis.


Eerdere leven


Everette Howard Hunt werd geboren op 9 oktober 1918 in Hamburg New York. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij in het Amerikaanse leger. Daarna kwam hij in dienst van de CIA en het Witte Huis. Zijn passie lag echter in het schrijvers vak. Hij schreef verschillende spion-novellen. Opvallend is dat zijn boeken later deels naar eigen ervaringen zijn geschreven.


Betrokken bij belangrijke missies


In oktober 1949 besloot Hunt bij de CIA te gaan als politieke actie specialist in de ‘Special Activities Division’ die verantwoordelijk was voor ‘speciale activiteiten’. Hunt kon met andere woorden de smerige klussen opknappen. Hij werd gestationeerd in Mexicostad en hielp vanuit daar in 1954 bij het omverwerpen van de gekozen president Jacobo Arbenz Guzmán van Guatemala. Daarna werd hij nog gestationeerd in Japan en Uruguay.









Titel: Mata Hari (1876-1917): de levende legende
Auteur: Marijke Huisman
ISBN: 9065504427
Uitgever: Verloren
Prijs: €10,-

   



Invasie in de Varkensbaai


Hunt was ook betrokken bij de invasie in de Varkensbaai in 1961. Deze invasie stond onder toezicht van de CIA. Daarnaast trainde de CIA Cubaanse ballingen in het zuiden van de Verenigde Staten. Deze Cubaanse ballingen moesten er uiteindelijk voor zorgen dat de Cubaanse regering van Fidel Castro omver geworpen werd. John F. Kennedy weigerde echter Amerikaanse strijdkrachten in te zetten, waardoor de Cubaanse ballingen verloren. Door de invasie in de Varkensbaai zou de reputatie van Hunt nooit meer zo zijn als voorheen, deze was geschaad.


In dienst van het Witte Huis


Tot zover was Hunt nog niet betrokken bij spionagepraktijken. Dit veranderde echter toen Hunt in 1970 in dienst van de Republikein Richard Nixon naar het Witte Huis kwam als zogenaamde ‘loodgieter’. Hij moest de politieke lekken dichten. Dit speciale team was bijeengeroepen nadat er vertrouwelijke documenten vanuit de politiek naar de pers gelekt waren. Hunt was leidinggevende en stelde zijn team voor het grootste deel zelf samen met mannen die hij had ontmoet tijdens de Varkensbaai invasie. Verschillende missies betroffen afluisterpraktijken of het verkrijgen van documenten door middel van inbraken.


Watergateschandaal


Waar Hunt vooral bekend om is geworden is het Watergateschandaal. Op 17 juni 1972 werd het ‘loodgieters’ team opgepakt in het hoofdkantoor van de Democratische Partij in het Watergatecomplex in Washington. Zij hadden ingebroken om afluisterapparatuur te installeren. Later bleek dat zij op 28 mei 1972 al in het kantoor waren geweest om afluisterapparatuur te plaatsen en documenten te fotograferen. Op deze, en andere manieren, probeerden de Republikeinen de Democratische presidentsverkiezingen dwars te zitten.


Wie is er schuldig?


De ‘loodgieters’ werden veroordeeld. Hunt kwam achter de tralies vanwege inbraak, samenzwering en aftappen. Hij werd veroordeeld voor 33 maanden. Het zal altijd onduidelijk blijven wie de opdracht gegeven heeft voor deze inbraken. Was het Nixon? Hij zei zelf van niets te weten en is ook nooit vervolgd. Waren het Nixon’s persoonlijke assistent en advocaat, zoals twee journalisten van The Washington Post beweren? Of was het Hunt zelf die het initiatief heeft genomen? Hij zei hier zelf over: “Ik ben er altijd vanuit gegaan in al mijn jaren in dienst van de CIA dat alles wat het Witte Huis wilde doen de wet van het land was.”

Bronnen:


Afbeeldingen:


Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt