Drie gevallen die de discussie over euthanasie beïnvloeden

Nadat er jarenlang voor is gepleit, lijkt het nu ook werkelijkheid te worden: mensen met een ‘voltooid leven’ kunnen met behulp van medicijnen waarschijnlijk hun leven beëindigen. Dat werd op 12 oktober 2016 bekendgemaakt. Regelmatig zorgen gevallen van euthanasie voor ophef. Hieronder een overzicht van drie opvallende gevallen van euthanasie.

Tweeling in België

Eind 2012 maakte een Belgische tweeling (45) gebruik van het recht op sterven. De broers, een eeneiige tweeling, werden doof geboren. De wet is in België zo geregeld dat mensen inderdaad een verzoek tot euthanasie kunnen doen, als dokters een ondraaglijk lijden vaststellen. In het geval van deze tweeling werd dit ondraaglijk lijden inderdaad geconstateerd. Het zicht van de dove tweeling nam in de jaren namelijk ook sterk af. Zij zeiden bang te zijn elkaar alleen nog te kunnen voelen en niet meer op normale wijze te kunnen communiceren. De zaak was controversieel aangezien de tweeling niet leed aan een terminale ziekte. Zij stelden het lot elkaar niet te kunnen zien en horen teveel voor hen was. Hun verzoek werd geaccepteerd.

Terri Schiavo

De euthanasie zaak van de Amerikaanse Terri Schiavo was een zeer controversiële aangelegenheid die euthanasie tot een veel besproken onderwerp maakte in de V.S. In februari 1990 verloor zij het bewustzijn en kregen haar hersenen een tijdlang te weinig zuurstof. Dokters wisten haar bij te brengen. Volgens dokters had ze echter geen gedachten en emoties meer. Zelfstandig ademhalen was het enige wat ze nog kon doen. In 1998 pleitte haar man ervoor om de sondevoeding te stoppen. Haar ouders waren hier tegen. Deze onenigheid leidde tot een zeven jaar lange strijd tussen de familieleden. Uiteindelijk werd in het voordeel van de man beslist, en in maart 2005 werd de sondevoeding gestopt.

Deze zaak kreeg enorm veel aandacht. De toenmalige president van de V.S., George Bush, gaf zelfs zijn mening en bijvoorbeeld ook het satirische South Park maakte een aflevering over deze zaak. Deze zaak maakte euthanasie een belangrijk onderwerp in de Amerikaanse samenleving.

Slachtoffer van seksueel misbruik

Een vrouw van tussen de 20 en 30 jaar maakte afgelopen jaar in Nederland gebruik van het recht op sterven. In haar jeugd was zij een slachtoffer van seksueel misbruik. Hierdoor leed zij onder andere aan depressiviteit en kampte zij met suïcidale neigingen. Daarnaast leed zij aan een grote hoeveelheid lichamelijke klachten. Haar zaak werd uitgebreid behandeld en uiteindelijk werd besloten dat er geen zicht op verbetering was voor de vrouw. Haar verzoek tot euthanasie werd geaccepteerd.
Deze zaak leidde tot grote ophef en controverse in Groot-Brittannië, waar euthanasie illegaal is. De zaak zorgde daar voor ophef omdat het volgens veel Britse politici een goed voorbeeld was van waarom euthanasie in Groot-Brittannië nooit legaal zou moeten worden. De voorzitter van de anti-euthanasie beweging stelde dat deze jonge vrouw hulp en steun nodig had, geen euthanasie. Toch gaan ook in dit land stemmen op voor de legalisering van euthanasie.

<h3>Bronnen</h3>
nu.nl <a href="http://www.nu.nl/buitenland/3002176/belgische-tweeling-maakt-gebruik-van... tweeling maakt gebruik van recht op sterven</a>

listverse.com <a href="http://listverse.com/2014/11/15/10-heartbreaking-right-to-die-cases/">10 heartbreaking right to die cases</a>

rtlnieuws.nl <a href="http://www.rtlnieuws.nl/nederland/euthanasie-jong-nederlands-misbruiksla... jong misbruikslachtoffer</a>

&nbsp;

Rubrieken: 

Landen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.