Tijdens de week van de klassieken, tussen 9 en 19 maart 2017, komen allerlei goden voorbij. Er zijn debatten, lezingen en meer.

Week van de Klassieken

Van Apollo tot Zeus, alle goden van de Klassieke Wereld komen van 9 t/m 19 maart 2017 aan bod tijdens de Week van de Klassieken. Rond het thema Alle goden! Religie in de Oudheid zijn er tal van activiteiten voor jong en oud, voor de kenner en de liefhebber. Er zijn lezingen, rondleidingen, debatten, theater, boekpresentaties en de jaarlijkse quizzen en wedstrijden door het hele land.

Marjoleine de Vos schreef voor de Week het geschenkboekje ‘Afdalingen, op zoek naar de onsterfelijkheid in de antieke mythes’ (€2,99, gratis voor deelnemers; Uitgeverij Athenaeum en Ambo | Anthos). Alle activiteiten staan op  www.weekvandeklassieken.nl De week opent op donderdag 9 maart 2017 in het Rijksmuseum van Oudheden met een lezing van dr. Hugo Koning over zijn recent verschenen boek ‘Mythen moet je niet geloven’ en de jaarlijkse Ken-Uw-Klassieken-Pubquiz voor classici, onder leiding van Fik Meijer.


Prijzen


De finale van de Ken-je-Klassieken-Quiz voor de beste gymnasiasten van het land is op vrijdag 10 maart. Op diezelfde dag kiest het Nederlands Klassiek Verbond de winnaar van de jaarlijkse ‘NKV-Homerusprijs’, voor het boek dat het beste een brug slaat tussen de Klassieke Oudheid en het heden. Beide activiteiten zijn in Leiden.


Latijn en Grieks


Grieks en Latijn zijn nog springlevend! Daarom zijn er voor de liefhebber van (het spreken van) klassieke talen in Tresoar op maandag 13 maart en het Rijksmuseum van Oudheden op donderdag 16 maart speciale studiedagen. Die worden georganiseerd in samenwerking met Athenaeum Illustre, Addisco Onderwijs en de Universiteit Leiden.


Debat


Ruimte voor debat en discussie is er tijdens de jaarlijkse thema-avond (14 maart, in SPUI25 in Amsterdam) van het Allard Pierson Museum, Athenaeum Boekhandel en Roma Aeterna. Thema is ‘religieus fanatisme in de oudheid’, waarbij onder andere Mithras, Cybele en Jezus Christus aan bod komen.


Muziek


Op dinsdagavond 14 maart spreken muziekkenner Leo Blokhuis (De Wereld Draait Door) en universitair docent Frits Naerebout (Universiteit Leiden) in het Rijksmuseum van Oudheden over de relatie tussen muziek en religie in het heden, het recente verleden en de oudheid.


Theater


Op 17 maart speelt de theatergroep Aluin de voorstelling Elektra unplugged in Tresoar. In het Rijksmuseum van Oudheden komt het tragische dichtwerk Metamorphoses van Ovidius tot leven met de vertelkunsten van vertaalster Marietje d’Hane-Scheltema, voordrachtskunstenaar en acteur Joop Keesmaat en Latijnspreker en didacticus Casper Porton op 11 maart.


Romeinen


Op 18 en 19 maart slaat Legio Secunda Augusta, een Romeins legioen uit de eerste eeuw na Christus, hun legerkamp op in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden. Je ziet van dichtbij hoe een Romeins legerkamp eruitzag en hoe Romeinse soldaten en burgers leefden, aten, vochten en bidden. Maar er is nog veel meer te doen, kijk op www.weekvandeklassieken.nl


Partners


De Week van de Klassieken 2017 wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar, in samenwerking met het Allard Pierson MuseumAthenaeum Boekhandel, het Nederlands Klassiek Verbond en Vrienden van het Gymnasium. De Week wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van GennepMuseum Het ValkhofGeschiedenis MagazineDe Groene AmsterdammerUitgeverij HermaionLabrys ReizenLampasVereniging Classici NederlandKennislinkAddisco OnderwijsNPO CulturaOpenbare Bibliotheek Amsterdam en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.    

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!