Controversiële staatsbezoeken aan het Verenigd Koninkrijk

In Groot-Brittannië zijn deze week protesten tegen de komst van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Premier Theresa May heeft Trump uitgenodigd voor een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk en de Engelse koningin Elizabeth II. Veel Britten zijn het daar niet mee eens. Ze hebben kritiek op de politiek van Trump, zoals zijn beleid over immigratie. Bijna twee miljoen mensen hebben al een petitie getekend tegen het geplande staatsbezoek.

Het is een hele eer als je wordt uitgenodigd voor een staatsbezoek aan de Engelse koningin. Het staatsbezoek bestaat uit een grote ceremonie met een staatsbanket, een tocht met de koets door Londen en een verblijf in Buckingham Palace. De koningin nodigt dus niet iedereen uit en meestal is het de regering die staatshoofden vraagt. Elizabeth II zit echter nu al 65 jaar op de troon en heeft dus in al die jaren een hoop staatshoofden voorbij zien komen. Van de 109 officiële staatsbezoeken waren er ook een aantal controversieel en mondden uit in protesten. Voorbeelden hiervan zijn het bezoek van George W. Bush en de Saoedi-Arabische koning Abdoellah.

Amerikaanse president George W. Bush (2003)

Sinds de aanslagen van 11 september in Amerika stond president George W. Bush (1946-nu) op gespannen voet met de meeste islamitische landen. In 2003 zag de Amerikaanse regering aanleiding om Irak binnen te vallen en het regime van Saddam Hoessein omver te werpen. Hoessein zou de Iraakse bevolking onderdrukken en het internationale terrorisme steunen met wapens. Ook zou hij banden hebben met Al-Qaeda, de terroristische groep die de aanslagen van 11 september had gepleegd. Amerika viel met zwaar geschut het land binnen en startte daarmee de Irakoorlog (2003-2011). Uit veel landen was hier kritiek op en het staatsbezoek van George W. Bush aan Engeland was dan ook omstreden. Ongeveer 100.000 demonstranten stonden op Trafalgar Square in Londen om hun woede te laten zien over de gebeurtenissen. Op het plein lieten ze een tijdelijk beeld van Bush omvallen, net zoals in Bagdad was gebeurd met het beeld van Saddam Hoessein.

Saoedi-Arabische koning Abdoellah (2007)

Tijdens de koninklijke optocht in Londen in 2007 schreeuwden honderd demonstranten ‘shame on you’ naar de Saoedi-Arabische koning Abdoellah (1924-2015). Hij stond bekend om zijn slechte reputatie wat betreft mensenrechten in Saoedi-Arabië. Zo zou hij vrouwen en homoseksuelen mishandelen en was de doodstraf in het openbaar nog heel gebruikelijk. Ook zou de bevolking onder een strenge religieuze wet staan en werden andere religies verboden. Human Rights Watch had in 2007 verschillende brieven geschreven naar de koning om zijn beleid te veranderen. Hier heeft hij echter niets mee gedaan en tot zijn dood bleef er kritiek op zijn beleid

Japanse keizer Hirohito (1971)

De Japanse Keizer Hirohito (1901-1989) was tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) keizer van Japan. Japan stond destijds aan de kant van Nazi-Duitsland. Na de atoombommen op Nagasaki en Hiroshima gaf Japan zich over aan de geallieerden. Zowel veteranen als voormalige gevangen van de oorlog waren echter nog steeds boos op Japan en zijn gewelddadige militaire verleden. Ook in Nederland was er veel kritiek op de keizer op bijvoorbeeld de wrede onderdrukking in de jappenkampen. De Britten hielden in 1971 een stil protest tijdens het staatsbezoek van de keizer in Londen door weg te kijken. Enkele mensen droegen rode handschoenen om te herinneren aan de oorlogsslachtoffers.
Het is dus te verwachten dat bij het staatsbezoek van Trump ook de nodige demonstraties zullen plaatsvinden zijn. De Engelse regering heeft al laten weten dat het staatsbezoek hoe dan ook doorgaat. Er kan nu alleen nog maar gediscussieerd worden over de invulling van het bezoek. Het gaat de regering hoe dan ook veel geld kosten.

<h3>Bronnen:</h3>
Nos.nl: <a href="http://nos.nl/artikel/2159258-trump-mag-komen-maar-niet-op-een-officieel... target="_blank">Trump staatsbezoek</a>
BBC.com: <a href="http://www.bbc.com/news/uk-38794886" target="_blank">Controversial visits</a>
BBC.com: <a href="http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/3223780.stm" target="_blank">George W. Bush </a>
BBC.com: <a href="http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7068616.stm" target="_blank">Koning Abdullah</a>
<h3></h3>
<h3>
Afbeelding:</h3>
Wikipedia.org: <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:George_W._Bush_and_Queen_Eli... target="_blank">George W.Bush and Queen Elizabeth II</a>

Landen: 

Personen: 

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.