Geschiedenis van De Telegraaf
In 2018 bestaat de krant De Telegraaf 125 jaar. De Telegraaf is de grootste krant van Nederland en kent een stormachtig verleden.
De eerste uitgave van De Telegraaf
Op 1 januari 1893 kwam de eerste uitgave van De Telegraaf op de markt. Jonkheer Henry Tindal richtte de krant op, maar bleek geen goede zakenman. Tindal was politiek actief en gebruikte de krant als spreekbuis voor zijn opvattingen. Zo was de krant rond 1900 een fel voorstander van de Boeren tijdens de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) in Zuid-Afrika. De krant kreeg persberichten over deze oorlog ook een dag eerder in handen dan de andere media en handelde als spreekbuis van de Boeren. Onder leiding van Tindal wist de krant geen winst te maken. in de verkoop van de kranten. Dat gebeurde pas na zijn overlijden toen De Telegraaf in handen kwam van H. M.C. Holdert (1879-1944), die er een grote, populaire krant van maakte.
De Telegraaf tijdens de Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog had De Telegraaf een dubieuze rol. De eerste hoofdredacteur tijdens deze oorlog, J. M. Goedemans, werd in 1942 op last van de Duitsers ontslagen omdat hij een parallel had getrokken tussen verzet tegen de Spanjaarden in de 80-jarige oorlog en verzet tegen de Duitse bezetters. De Telegraaf liet zich in de beginjaren van de oorlog wel vaker kritisch uit over de Duitsers. Maar in de loop van de oorlog was dit niet meer mogelijk. Op last van de Duitsers werden er anti-joodse artikelen en andere pro-Duitse teksten geplaatst. De meeste andere kranten in Nederland hebben dit in de oorlog geweigerd. Hierdoor werd De Telegraaf na de oorlog veroordeeld tot een dertig jaar lang verschijningsverbod. Dit verbod werd al in 1949 opgeheven, omdat de collaboratie met de Duitsers onder zware druk had plaatsgevonden.
De grootste krant van Nederland
Nadat dit verschijningsverbod werd opgeheven groeide de krant in de jaren ’60 opnieuw uit tot de grootste krant van Nederland. Door de overname van Metro in 2012 werd dit wederom bevestigd.
Dit artikel verscheen eerder op IsGeschiedenis en is aangepast om het beter te laten aansluiten op het nieuws.