Maya Angelou

Maya Angelou: strijdster voor vrouwen- en mensenrechten

In het kader van de Internationale vrouwendag (8 maart) worden veel bekende en beroemde vrouwen aangehaald in de media. Margaret Thatcher, Amelia Earhart en Marie Curie zijn een van de bekendste vrouwen in de geschiedenis. Wat minder beroemd is de pas overleden Maya Angelou (1928-2014). Zij streed niet alleen voor vrouwen rechten, maar ook voor burgerrechten van zwarte Amerikanen.


Jeugd van Maya Angelou


Zowel Maya, eigenlijk Marguerite geheten, als haar broertje Bailey hadden een lastige jeugd. Hun ouders waren gescheiden en moeder Vivian was uit beeld. Toen Maya zeven was, zijn ze tijdje bij hun moeder gaan wonen. Daar is Angelou destijds door de vriend van de moeder verkracht. Haar ooms namen wraak op de schuldige man en vermoorden hem. Maya voelde zich hier ontzettend schuldig over en durfde voor vijf jaar niet meer te spreken. Ze was bang dat haar stem mensen zou vermoorden, zoals bij het verkrachter was gebeurd. In die tijd las Maya veel en ontwikkelde ze haar literaire talent.


Amerikaanse burgerrechtenbeweging en vrouwenrechten


In de jaren ’50 en ’60 hield Maya Angelou zich steeds meer bezig met de zwarte gemeenschap en de strijd tegen racisme in de Amerikaanse cultuur. Zo schreef ze verschillende gedichten over dit thema, bijvoorbeeld ‘Still I rise’. Maya was onder andere goed bevriend met Martin Luther King en Malcolm X en steunden ook hun idealen. Samen streden ze voor meer rechten voor de afro-Amerikanen. Ook voor de zwarte vrouwen kwam ze op. Ze zag dat deze vrouwen sterk waren, toegewijd en wilde strijden voor gelijke genderrechten. Dit was beter dan het blanke feminisme, aldus Maya Angelou. Feminisme zou met meer liefde moeten worden verkondigd.


Literaire carrière


In 1970 schreef Maya haar beroemde autobiografie ‘I know why the caged bird sings’. Hierin vertelt ze over haar jeugd in het zuiden van de Verenigde Staten. Dit was tijdens de hoogtijdagen van de rassenscheiding in Amerika. Het boek was meteen een bestseller en werd meer dan een miljoen keer verkocht wereldwijd. Ze wilde met haar boeken en gedichten laten zien hoe kwetsbaar ze was. Daarmee wilde ze anderen inspireren om sterk te blijven ondanks de tegenslagen. Maya Angelou was daarnaast tijdens de inauguratie van Bill Clinton (1993) te gast en las daar haar gedicht ‘On the Pulse of Morning’ voor. Dit maakte veel indruk en ze werd genomineerd voor een Pullitzer prijs. Van president Obama kreeg ze in 2011 nog een Medal of Freedom. Hiermee kan ze in het rijtje van belangrijke vrouwen worden gezet.


Leestip:


Maya angelouStrijd! – De vrouwenkiesrechtbeweging in Nederland, 1882-1922
Auteur:  Mineke Bosch
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 9789087047740
Winkelprijs: €35,-Bestel Strijd! - de vrouwenkiesrechtbeweging in Nederland

Bronnen:

Trouw.nl: Maya Angelou
Biography.com: Maya Angelou
Womensviewonnews.org: Maya Angelou on Feminism 

Afbeelding:

Wikipedia: Maya Angelou

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Ideologieën: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt