Home » Node
Geen afbeelding beschikbaar

Paus benoemt Friese kerk tot basiliek

De Sint-Franciscuskerk gelegen in de Friese plaats Bolsward heet vanaf 28 mei 2017 de Sint-Franciscusbasiliek. Op 23 november 2016 werd de kerk al door de Romeinse Congregatie voor de Goddelijke Eredienst uitgeroepen tot basilica minor, maar op 28 mei 2017 werd de kerk in een proclamatie officieel tot basiliek verheven.


Pauselijke bul


Tijdens de proclamatieviering van 28 mei heeft de paus de Sint-Franciscuskerk verheven tot basiliek. Dit deed hij onder andere door de bijzondere architectuur van het gebouw. In de bul spreekt de paus ook zijn waardering uit voor het kerkgenootschap van de Sint-Franciscusbasiliek in Bolsward. In 2015 werd door een bisschop van de kerk een aanvraag voor deze eretitel gedaan bij het Vaticaan. Vervolgens is er vanuit het Vaticaan een onderzoek gestart naar zowel de bouw van de kerk, als naar het kerkgenootschap dat hier haar geloof praktiseert. De kerk mag nu gebruik maken van het pauselijk insigne (de twee sleutels). De kerk krijgt van het Vaticaan een draagbare baldakijn om de goede band tussen de paus en de kerk te benadrukken.


Maria van Sevenwouden en de zalige Titus Brandsma


In een van de kapellen van de kerk staat een houten beeld van Maria van Sevenwouden. Het beeld laat Maria en Jezus gekroond op een troon zien. Het beeld stamt uit de 13e eeuw en is sinds 1515 een mirakelbeeld waar volgens de katholieke gemeenschap veel wonderen aan te danken zijn. Titus Brandsma (23 februari 1881 – Dachau, 26 juli 1942) was een katholieke pater, hoogleraar, journalist en mysticus. Hij verzette zich tijdens de tweede wereldoorlog tegen de Duitse bezetters en werd hiervoor opgepakt. In concentratiekamp Dachau vond hij op 26 juli 1942 de dood. Voor zijn heldendaden werd Brandsma in 1985 zalig verklaard.

Titel: De derde orde van Sint-Franciscus in het middeleeuwse bisdom Utrecht - Een bijdrage tot de institutionele geschiedenis van de Moderne Devotie
Auteur: Hildo van Engen
ISBN: 9065509208
Uitgever: Verloren
Prijs: €39,-

   Eerste Noord-Nederlandse basiliek


Hoewel Nederland anno 2017 26 basilieken kent, is de Sint-Franciscusbasiliek de eerste die Noord-Nederland rijk is. Aangezien de kerk in 1932 gebouwd is, is dit tevens de jongste Nederlandse kerk die door de paus is verheven. De kerk werd ontworpen door de Nijmeegse architect Van de Leur die gebruikmaakte van de expressionistische art-decostijl van zijn leermeester Dom Paul Bellot. De Sint-Franciscuskerk werd gebouwd ter vervanging van twee andere Rooms-Katholieke kerken in Bolsward.

Bronnen:

Wikipedia.org: Sint-Franciscusbasiliek

Bisdomgl.nl: Basiliek

Nos.nl: Noord Nederland Basiliek

Zaligetitusparochie.nl

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Sint-Franciscuskerk Bolsward

Ook interessant: 

Landen: 

Religie: 

Tijdperken: 

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Grace O’Malley, piratenkoningin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!