Robert Capa, pionier van de fotojournalistiek
Op 22 oktober 1913 werd Endré Ernó Friedmann geboren in Boedapest. Hij was de jongen die later de wereldberoemde fotograaf en fotojournalist Robert Capa zou worden. Niet alleen zou hij samen met de geallieerden troepen D-Day meemaken en vastleggen, ook de Spaanse burgeroorlog en nog vele andere conflicten zou hij als geen ander vereeuwigen.
De vorming van Robert Capa
Endré Friendmann, zoals Capa toen nog door het leven ging, kwam uit een joodse familie woonachtig in Hongarije. Capa wist al van jongs af waar hij voor stond en voelde zich al vroeg betrokken bij de gebeurtenissen in de wereld. Zo werd hij op zijn 17e opgepakt omdat hij protesteerde tegen het fascistische militaire regime van de Hongaarse regent Miklós Horthy. Hij werd aangeklaagd voor het hebben van mogelijke communistische ideeën en het werd al snel duidelijk dat hij het land moest ontvluchten. Capa was inmiddels 18 geworden en vluchtte naar het toen nog vrije Berlijn om daar journalistiek te gaan studeren. Daar werd hij doka-assistent van de fotojournalist Henri Cartier Bresson waardoor hij veel ervaring opdeed.
Naamsverandering en doorbraak in de fotografie
In de jaren ’30 kreeg Hitler en zijn nationaalsocialistische partij steeds meer macht. Capa, die een joodse achtergrond had, besloot Berlijn te ontvluchten en trok naar Parijs. Daar nam hij voor het eerst de naam Robert Capa aan en werkte hij verder als fotojournalist. Tevens werd hij verliefd op een andere joodse vluchteling en fotojournalist Greta Pohorylle. Het was haar idee om de naam Robert Capa aan te nemen terwijl ze zichzelf Greta Taro noemde. Ze trouwden en samen legden Taro en Capa de Spaanse burgeroorlog vast vanaf de loyalistische zijde, waardoor ze veel aanzien kregen in de journalistieke wereld. Capa werd op zijn 25e al gezien als ’s werelds beste oorlogsfotograaf.
De Tweede Wereldoorlog door de lens van Capa
Capa’s levensstijl begon te veranderen toen zijn vrouw overleed in een auto-ongeluk. Zijn drankgebruik nam toen en ook gokken was voor Capa niets vreemds. Capa bleef foto’s maken en richtte zich nu voornamelijk op het dagelijks leven in oorlogsgebied. Capa’s broer zei ooit: “Robert was eigenlijk een vredesfotograaf. Zijn fotografie ging niet om oorlog, maar de normale mensen die erbij betrokken raken.” Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Capa bij ongeveer iedere belangrijke slag aanwezig. Zo was Capa aanwezig bij de geallieerde overwinning in Noord-Afrika, bestormde Capa met zijn camera het Normandische strand tijdens D-Day en parachuteerde hij met Amerikaanse soldaten boven Duitsland.
Robert Capa na de oorlog
Toen de oorlog afgelopen was grapte Capa weleens dat hij visitekaartjes ging laten maken waarop stond: “Robert Capa, oorlogsfotograaf, werkeloos.” Maar werkeloos werd hij allerminst, in 1945 kwam hij dankzij de Zweedse actrice Ingrid Bergman in Hollywood terecht waar hij portretten maakte van beroemdheden. Tijdens deze periode was Capa bevriend met onder andere Pablo Picasso en Ernest Hemmingway. In 1947 richtte Capa in Parijs samen met een andere fotojournalist het bedrijf Magnum Photo’s Agency op, het eerste bedrijf voor freelance fotojournalisten ter wereld. Tot aan de jaren ’50 maakte Capa foto’s van verschillende conflicten in het Midden-Oosten. Capa overleed in 1954 op 40-jarige leeftijd toen hij tijdens het maken van een reportage over de eerste Indochinese oorlog op een landmijn stapte.
Bronnen:
Brittannica.com: Robert Capa
Unhcr.org: Capa Robert
Wikipedia.org: Robert Capa
Afbeelding:
Wikimedia Commons: Robert Capa, door Gerda Taro