Home » Node
Kehlsteinhaus

Hitlers adelaarsnest

De zijwegen rondom het huis van Hitler, op de berg Obersalzberg in het zuidoostelijkste puntje van Duitsland, moeten worden gerenoveerd. Uit rapporten is namelijk gebleken dat de bedekking van de paden het kankerverwekkende steenkoolteer bevat. Het Kehlsteinhaus, ook wel Eagle’s Nest genoemd in Engelstalige landen, werd in 1939 aan Hitler gegeven ter ere van zijn 50e verjaardag.

Prestigeproject van de Nazi’s

Het Kehlsteinhaus ligt aan de top van de 1834 meter hoge Obersalzberg vlakbij het Duitse plaatsje Berchtesgaden. Het huis is gemakkelijke plek om te bereiken. De enige toegangsweg loopt 800 meter omhoog over een afstand van 6,5 kilometer, inclusief vijf tunnels en slechts één haarspeldbocht. Dan nog ben je er niet. Het laatste stukje naar boven, moet te voet via een lange trap, of met een speciaal aangelegde lift. De bouw ervan had destijds flink wat voeten in de aarde, iets dat mede blijkt uit het feit dat twaalf arbeiders omkwamen bij de aanleg. Het bleek een enorme uitdaging om mensen en bouwmaterialen naar de top van de berg te krijgen en de werkzaamheden op en binnenin de berg waren zwaar. Niemand minder dan Bohrman zelf zag erop toe dat de bouw volgens planning verliep. 

Hitler was er zelden

In het huis werden zowel sociale als politieke bijeenkomsten gehouden. Hitler zelf kwam er slechts veertien keer, wellicht omdat hij bang was met de lift te gaan of vanwege de ijle lucht op die hoogte. Daarnaast speelde aan het einde van de oorlog mee dat het huis een mogelijk doelwit was van vijandelijke bommenwerpers. Zelfs een blikseminslag kon het al lastig maken van de berg af te komen. De Führer verbleef vaker aan de voet van de berg, in de Berghof. Hitlers vrees voor bombardementen bleek uiteindelijk ongegrond. Het Kehlsteinhaus werd uiteindelijk niet gebombardeerd door de geallieerden, in tegenstelling tot Berghof, dat samen met andere huizen van nazi-kopstukken wél werd aangevallen door de Amerikaanse luchtmacht. 

Inname door Easy Company

Naar eigen zeggen nam de Easy Company, bekend uit Band of Brothers, het adelaarsnest in tijdens de invasie, hoewel dit door sommige andere Amerikaanse legereenheden wordt betwist. De geallieerden gebruikten het vervolgens als tussenstop als ze door de regio trokken en soldaten namen stukjes van de schoorsteen mee als souvenir. Een voorstel in Duitsland om het gebouw te vernietigen in de jaren ’50 werd nipt voorkomen door de voormalig gouverneur van de provincie.

Toeristenattractie

Tegenwoordig is het Kehlsteinhaus een populaire toeristische bestemming. Toeristen kunnen met een speciale bus naar de ingang van de tunnel waar de liftschacht naar het Kehlsteinhaus begint. Vanaf daar gaat het te voet, of met de lift naar het Kehlsteinhaus, waar een restaurant gevestigd is. De enige andere manier om boven te komen is via de wandelpaden over de berg. Een groot deel van de berg is overigens nog verboden gebied. Hier liggen nog de resten van de huizen van andere nazi-kopstukken. Die zijn verboden terrein. De Duitse overheid wil voorkomen dat neonazi's het gebied als bedevaartsoord gaan gebruiken. Tevens liggen er mogelijk nog onontplofte bommen in het gebied. 

Bronnen:

Wilson, J. (2014) Hitler's Alpine Headquarters (Pen and Sword)

http://salzburg.orf.at/news/stories/2850169/

http://www.thirdreichruins.com/kehlsteinhaus.htm

http://www.kehlsteinhaus.de/en/kehlsteinhaus.php?navid=1

 

Afbeeldingen:

Florian S. at German Wikipedia [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt