De meest opzienbarende aanslagen op Adolf Hitler
Zowel door de geallieerden als door de Duitsers zelf werd het gevaar van de grote Führer ingezien. Meerdere mensen probeerden Adolf Hitler dan ook uit de weg te ruimen. 42 aanslagen heeft Hitler op zijn leven overleefd. De ene aanslag is beroemder dan de andere. Zo werd Operatie Walküre van de officier Claus von Stauffenberg beroemd door de verfilming ‘Valkyrie’. In dit artikel worden de vijf grootste aanslagen op Hitler uiteengezet.
George Elser (1939)
De timmerman George Elser had zich in de jaren’30 aangesloten bij de communistische partij van Duitsland omdat hij hoopte op betere tijden voor de arbeidersklasse. Toen Hitler Polen binnen viel, zag Elser geen uitweg meer. Hij liet zich meer dan dertig keer opsluiten in de Bürgerbräukeller in München, waar Hitler op 8 november een speech zou geven. Tijdens de opsluitingen creëerde Elser een holte in een pilaar, waar hij vlak voor de speech explosieven in verstopte. De bom stond precies afgesteld om af te gaan tijdens de speech van Hitler. De aanslag mislukte echter doordat Hitler eerder begonnen was met zijn speech en dus ook eerder vertrok. Wel stierven acht prominente nazi’s en raakten 63 mensen gewond.
Titel: | Johan W. van Hulst – pedagoog, politicus, verzetsman - In de voetstappen van Coornhert |
Redactie: | Gerlof Verwey en Wouter van Haaften |
ISBN: | 9789087045142 |
Uitgever: | Verloren |
Prijs: | €25,- |
Vliegtuigbom Tresckow (1943)
Militair Henning von Tresckow en andere officieren beraamden een plan om het vliegtuig van Hitler te laten neerstorten. Von Tresckow verstopte een bom in een doos met twee flessen cognac. Deze werd meegenomen in het vliegtuig van Hitler. De bom ging echter niet af doordat het ontstekingsmechanisme bevroor in het luchtruim. Na de landing kon Tresckow nog op tijd de bom uit de doos halen, voordat de cognac aan Hitler werd gegeven.
Zelfmoordaanslag von Gersdorff
Van de 42 aanslagen waren meerdere zelfmoordaanslagen. Zo ook de aanslag van Rudolf-Christoph Freiherr von Gersdorff op 21 maart 1943. Gersdorff had een bom in zijn broekzak en wilde deze tijdens een opening van een tentoonstelling over buitgemaakte Russische wapentuig laten ontploffen. Doordat hij echter erg zenuwachtig was, vertrouwde Hitler het niet. Hitler vertrok al na tien minuten uit het museum. Gersdorff had daarna nog genoeg tijd om de bom te ontmantelen maar de aanslag was mislukt.
Operatie Foxley (1944)
Operatie Foxley was een Brits plan om Hitler uit te schakelen door middel van een scherpschutter. Dit zou gebeuren tijdens een dagelijkse wandeling van de Führer bij zijn woonhuis ‘Het Berghof’. De Britten zagen er toch op het laatste moment vanaf om dat het strategisch gezien niet zo erg was dat Hitler de leiding had over Duitsland. Ze zagen Hitler als een zwakke strateeg. De Britten waren bang dat hij na zijn dood vervangen zou worden voor een sterkere strateeg of een nog een ergere nazi-topman.
Operatie Walküre (1944)
De moordpoging van officier Claus von Stauffenberg (1907-1944) is de bekendste aanslag op Hitler. Door middel van een aktetas met twee kneedbommen erin zou Von Stauffenberg Hitler ombrengen tijdens een vergadering. Daarna zou hij met 200 medestanders een coup plegen in Berlijn. De aanslag vond plaats op 22 juli 1944, maar verliep niet volgens plan. Doordat Von Stauffenberg eerder naar de vergadering werd geroepen, kon hij maar één bom klaarmaken. Ook werd de vergadering in een andere ruimte gehouden met ramen waardoor de kracht van de explosie niet zo groot was. Een tafel ving de zwaarste klap voor Hitler op. Na deze aanslag kwamen er geen andere pogingen meer om Hitler te doden. Op 30 april 1945 pleegde Hitler uiteindelijk zelfmoord in zijn bunker in Berlijn.
Bronnen:
Geschiedenisbeleven.nl: 43 levens Hitler
Kijkmagazine.nl: Hitler aanslagen
Dedokwerker.nl: Aanslagen Hitler
Kunst-en-cultuur.infonu.nl: aanslagen Hitler
Afbeelding:
Commons.wikimedia.org: Adolf Hitler