Richard Gordon en zijn avonturen als astronaut
Biografie – In november 2017 overleed de Amerikaanse astronaut Richard Gordon op 88-jarige leeftijd in zijn woning in Californië. Hij fungeerde onder meer als piloot tijdens de Apollo 12-missie in 1969 naar de maan. Wat deed Gordon nog meer?
Richard Gordon werd geboren op 5 oktober 1929 in de Amerikaanse staat Seattle. Vanaf 1963 was Gordon werkzaam voor de NASA.
Richard Gordon en zijn eerste ruimtevlucht
Op 12 september 1966 maakte Gordon zijn eerste vlucht door de ruimte met de Gemini 11. Dit was de negende vlucht van het Amerikaanse Gemini-project. Hij deed dit samen Charles Conrad, die een jaar eerder al met de Gemini 5 de ruimte inging. Het doel van de Gemini 11-vlucht was om te oefenen met het koppelen en ontkoppelen van satellieten, als onderdeel van een groot NASA-programma om astronauten succesvol op de maan de laten landen. De Gemini 11 kwam uit op 1364 kilometer hoogte en vestigde hiermee een nieuw record.
Richard Gordon en de Apollo 12
Het hoogtepunt van Gordon kwam pas in 1969 tijdens de Apollo 12-missie. Gordon was opnieuw in gezelschap van Conrad en dit keer ook van Alan Bean, een astronaut uit Texas. Op 14 november 1969 was het zover: door middel van de Saturn V raket werd vanaf lanceerbasis Kennedy Space Center de Apollo 12 gelanceerd. Vijf dagen na de lancering werd de Maanlander losgekoppeld van de commandomodule waar Gordon in verbleef. De reis verliep zonder problemen. In tegenstelling tot Bean en Conrad is Gordon nooit op de maan geland. In de tussentijd dat Gordons collega’s onderzoek op de maan deden, bleef Gordon achter in commandomodule Yankee Clipper.
Richard Gordon na zijn ruimtevaartmissies
In totaal verbleef Gordon bijna twee weken in de ruimte. Na de maanvlucht werkte hij nog drie jaar bij ruimtevaartorganisatie NASA, totdat hij met pensioen ging. Achter de geraniums zitten, deed hij echter niet. Hij werkte na 1972 voor een aantal bedrijven in onder meer de olie-industrie. In 2005 werd Gordon onderscheiden met de NASA Ambassador of Exploration Award.
Afbeelding:
By NASA [Public domain], via Wikimedia Commons