flessenpost

Oudste flessenpost ooit gevonden in Australië

In januari 2018 is in de duinen vlakbij het Australische Wedge Island door een Australisch koppel de oudste flessenpost ooit gevonden. Het echtpaar maakte een wandeling over het strand en vond een oude Nederlandse jeneverfles. Ze namen de fles mee om die als decoratie voor in huis te gebruiken, maar vonden in de fles een bericht van 132 jaar oud. 

Reis van 950 kilometer

Het rolletje papier bleek een Duits bericht met als datum: 12 juni 1886. Volgens een medewerker van het Western Australian Museum is de fles in 1886 overboord gegooid vanaf het Duitse zeilschip 'Paula'. Vervolgens is de fles de Indische oceaan overgestoken waarbij het zo’n 950 kilometer aflegde.

Duits experiment

De fles werd niet zonder reden overboord gegooid. Tussen 1864 en 1933 deed de Deutsche Seewarte een experiment waarbij duizenden flessen met bericht in zee werden gegooid. Elk bericht bevatte de coördinaten, de datum en de naam van het schip. Het doel was om de stromingen van de oceanen te onderzoeken om zo de snelste vaarroutes te ontdekken. In totaal zijn er 663 berichten van dit Duitse experiment teruggevonden, de op een na meest recente in 1934 in Denemarken.

Vorige record

Het vorige record voor de oudste flessenpost was 108 jaar oud. Deze werd gevonden in 2015 door een Duits stel toen ze op vakantie waren op het Duitse eiland Amrun. Deze fles was geen onderdeel van het voorgenoemde Duitse experiment, maar was in de zee gegooid door een Britse bioloog in 1906. Wel had de bioloog hetzelfde doel als de Duitse scheepvaarders: hij deed ook onderzoek naar de zeestromingen.

Studies met flessenpost

In 1786 werd de locatie van de Golfstroom – ook wel Noord-Atlantische Drift genoemd - onderzocht en in kaart gebracht door middel van drijvende objecten door niemand minder dan Benjamin Franklin. De Britse admiraal Alexander Becher wordt gezien als de eerste onderzoeker die flessenpost gebruikte om de oceaan te bestuderen, dit gebeurde tussen 1808 en 1852. Tussen 1846 en 1966 gooide de Amerikaanse regering duizenden flessen met bericht erin in de Atlantische en Grote Oceaan. De studies dienden voor het in kaart brengen van de oceaanstromen. Sinds de 19e eeuw is onze kennis over de oceanen daardoor enorm verbeterd. Tegenwoordig kunnen we met moderne technieken – GPS sensoren en satellieten - de oceaanstromen op een meer precieze en efficiënte manier analyseren.

bronnen

afbeelding

By German Naval Observatory, 1886 or before. [Public domain], via Wikimedia Commons

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt