Cruijf

Deze voetballers zeiden hun interlandcarrière vaarwel

Gillis Kersting en Jasper Buiting

De Duitse topvoetballer Mesut Özil stopte op 23 juli 2018 per direct als international. De 29-jarige middenvelder meldde niet meer te willen spelen voor die Mannschaft, omdat hij zich racistisch bejegend voelde. Naar eigen zeggen kreeg Özil onevenredig veel kritiek over zich heen nadat Duitsland op het WK 2018 als laatste in de poule was geëindigd. De Duitse media en voetbalbond zouden Özil als zondebok aanwijzen omdat ze hem, als moslim en kind van Turkse immigranten, toch al beschouwden als tweederangs burger.

De Duitser was niet de eerste speler die de nationale ploeg vaarwel zei. Illustere namen gingen hem voor, om de meest uiteenlopende redenen. Een top 10.

1.Lionel Messi kon niet tegen zijn verlies

De volgens velen beste voetballer ter wereld Lionel Messi bedankte in 2014 voor Argentinië. Hij was gewend met zijn club Barcelona alles te winnen. Toen Messi met de Argentijnse ploeg de WK-finale verloor, wilde hij niet meer voor zijn land spelen. Zijn besluit leidde in Argentinië tot stormen van kritiek en na twee maanden vakantie kwam de stervoetballer terug op zijn beslissing. Hij wilde zijn land naar een wereldtitel gidsen op het volgende WK. Ook ditmaal, echter, slaagden de Argentijnen niet in hun missie. Er kwam geen wereldtitel in de prijzenkast van Messi.

2: Juan Alberto Schiaffino: overgelopen wereldkampioen

In 1950 speelde Juan Alberto Schiaffino een beslissende rol in de tweede wereldtitel van Uruguay. De Italiaans-Uruguayaanse aanvaller scoorde de gelijkmaker in de finale tegen Brazilië waarin Uruguay met 2-1 als winnaar uit de bus kwam. Na dit succes, boden Italiaanse clubs tegen elkaar op om Schiafinno binnen te halen. Voor een recordbedrag haalde AC Milan hem in 1954 binnen. Profiterend van zijn dubbele nationaliteit besloot hij in dezelfde periode tot de nationale ploeg van Italië toe te treden. Het succes van 1950 herhaalde zich uiteindelijk niet. Hij speelde vier keer namens Italië, zonder te scoren.

3. Marokko boven Nederland

Hakim Ziyech doorliep de Nederlandse jeugdelftallen en trainde in 2015 mee met de selectie van het grote Oranje.  Het Nederlands elftal speelde enkele oefenwedstrijden en had de destijds 22-jarige Ziyech meegenomen als invaller. Mocht Ziyech in deze wedstrijden enkele minuten hebben gespeeld, dan zou hij niet meer voor een ander land kunnen uitkomen. Door een blessure bleef zijn debuut bij het Nederlands elftal echter uit. Toen de nieuwe bondscoach Danny Blind hem in 2016 niet meer selecteerde en het ook niet nodig vond om Ziyech te bellen, veranderde de spelmaker van gedachten. Ziyech bedankte voor Oranje en koos voor Marokko. 

4: Stuntje van Michel Platini

De afgelopen jaren kwam Michel Platini vooral in het nieuws als onderwerp van corruptieschandalen bij de FIFA. Men zou bijna vergeten dat de Fransman in de jaren ’80 bekendstond als een van de beste voetballers. Terwijl hij Juventus in Italië en in Europa naar grote hoogte tilde, boekte hij ook successen met het Franse nationale elftal. In 1984 werd Frankrijk Europees kampioen. Toen Platini in 1987 met pensioen ging, had hij 41 keer gescoord namens Frankrijk. In 1988 maakte hij echter een eenmalige comeback. Op uitnodiging van de sjeik van Koeweit, viel hij voor 21 minuten namens het Golfstaatje in bij een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Sovjet-Unie.

5. Geen WK-titel voor Oranje

Zou het Nederlands elftal  het WK van 1978 hebben gewonnen met Johan Cruijff in de gelederen? De vraag zou generaties sindsdien parten blijven spelen. De beste Nederlandse voetballer aller tijden bedankte voor de nationale ploeg nadat hij op het WK van 1974 zou zijn gesignaleerd met naakte dames in een zwembad van het spelershotel. Cruijffs vrouw zou niet hebben gewild dat hij nog een keer in een dergelijk schandaal zou belanden en hem verboden hebben mee te gaan naar het WK van 1978. 

Er was echter iets heel anders aan de hand. De stervoetballer vertelde later dat hij  en zijn vrouw voorafgaand aan het WK slachtoffer waren van een poging tot ontvoering. In hun huis in Barcelona werd het stel vastgebonden, waarbij vuurwapens tegen hun hoofden werden gezet. Cruijffs vrouw wist echter aan de belagers te ontkomen, waarna de belagers konden worden ingerekend. Het WK viel kort na deze heftige gebeurtenis en Cruijff koos ervoor om samen met zijn gezin op adem te komen.  "Als je dan vier tot zes weken naar het buitenland gaat en je gezin in de steek laat, ben je niet goed bij je hoofd." Doordat Cruijff van de politie echter niks over de ontvoering mocht zeggen, ontstond er een grote stroom aan geruchten, waarin Cruijffs afwezigheid al snel aan de gebeurtenissen van vier jaar eerder werd gekoppeld. 

Bican

6. Wie was Europa’s absolute topscorer?

Jozef Bican werd in 1913 in Wenen geboren als de zoon van Tsjechische ouders. Vanwege de vroege dood van zijn vader, groeide Bican in bittere armoede op. Als kind moest hij noodgedwongen zonder schoenen voetballen, wat hem na eigen zeggen zijn geweldige balcontrole opleverde. Op zijn achttiende werd Bican gespot door Rapid Wien. Hij speelde enkele jaren voor verschillende Weense clubs en kwam in de jaren ’30 ook uit voor het Oostenrijkse elftal. In 1937 maakte hij de overstap naar Slavia Praag, waar hij pas echt goed op stoom kwam. Tussen 1937 en 1948 speelde Bican 217 competitiewedstrijden, waarin hij 395 keer scoorde. Dankzij zijn Tsjechische origine, kon hij in dezelfde periode uitkomen voor Tsjecho-Slowakije. Toen hij in de jaren ’50 zijn carrière beëindigde, had hij meer dan 800 doelpunten gemaakt. Daarmee is hij de absolute Europese topscoorder.

7. Geen tulpen uit Amsterdam

Hoe zwaar woog het gemis van Ruud Gullit op het WK van 1994? Nederland verloor met 3-2 van de latere wereldkampioen Brazilië, nadat Oranje een 2-0 achterstand ongedaan had gemaakt. Gullit was er niet toen niet bij. In de voorbereiding op het WK lag hij regelmatig overhoop met bondscoach Dick Advocaat. De tweevoudig wereldvoetballer van het jaar zou zich niet kunnen vinden in de offensieve tactiek van de bondscoach. Ook zou de geboren Amsterdammer weinig op hebben met de ‘Ajax-kliek’ binnen de selectie. Hoe het ook zij, Oranje en het WK 1994 moesten het doen zonder de Zwarte Tulp.

8: Alfredo Di Stefano speelde voor drie landen

In de jaren ’50 was Alfredo Di Stefano de ster van Real Madrid. Di Stefano was als kleinzoon van Italiaanse immigranten in Buenos Aires geboren. Hij begon zijn carrière in Argentinië en hielp de ploeg in 1947 het Zuid-Amerikaans voetbalkampioenschap te winnen. In 1949 spoorde een staking in het Argentijnse voetbal hem aan om naar Millonarios in Colombia te vertrekken. Met Milionarios won Di Stefano drie landstitels. Ook speelde hij vier keer voor het Colombiaanse nationale elftal. In 1953 maakte hij de overstap naar Real Madrid. Met Di Stefano in de spits was de ploeg uit de Spaanse hoofdstad oppermachtig. De club won vijf keer op rij de Europacup I. In 1956 verwierf Di Stefano de Spaanse nationaliteit en werd hij voor het Spaanse nationale elftal geselecteerd. Hier boekte hij echter maar weinig succes.

9: Twee WK-finales met twee landen voor Luis Monti

Luis Monti werd in 1901 geboren in Buenos Aires. Hij was van Italiaanse komaf en begon zijn carrière in de Argentijnse competitie. Vanaf 1924 maakte hij deel uit van het nationale elftal van Argentinië, dat in 1927 het Zuid-Amerikaans voetbalkampioenschap won. In 1930 wist de Argentijnse ploeg de finale van het eerste WK ooit te halen. Het jaar daarop vertrok Monti naar Italië, om daar voor Juventus te spelen. De Italiaanse bondscoach raakte diep onder de indruk van de Argentijn en verzocht hem om bij het WK van 1934 voor Italië uit te komen. Monti beschikte al over Italiaans burgerschap en accepteerde het aanbod. Met behulp van hun nieuwe aanwinst wonnen de Italianen het WK van 1934. Monti kwam zo als enige voetballer ooit in twee WK-finales voor verschillende ploegen uit.

10: Vakantie boven WK

 De Zwitserse keeper Marwin Hitz verkoos vakantie vieren boven meedoen aan het WK 2018 in Rusland. De doelman was weliswaar geselecteerd voor het WK, maar als derde keeper. Met het oog op de concurrentie bedacht Hitz dat hij toch niet aan spelen zou toekomen. De familieman besloot daarom het WK links te laten en met zijn gezin op vakantie te gaan.   

Leestip 

biografieën in bewegingBiografieën in beweging – Een cultuurhistorische analyse van levensverhalen van Nederlandse topsporters, 1928-2014
Auteur: Aad Haverkamp
Uitgever: Verloren
ISBN: 9789087047634
Winkelprijs: €30,–

Bestel biografiën in beweging

 

Bronnen:

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt