Home » Reportage
De constructie van de Aswandam Anefo, CC0, via Wikimedia Commons

De bouw van de Egyptische Aswandam en de verplaatsing van historische monumenten.

De Aswandam is een enorme waterkrachtcentrale in de Nijl bij de stad Aswan in het zuiden van Egypte. De dam werd gebouwd tussen 1960 en 1970 met twee doelen: overstromingen in de Nijldelta voorkomen en elektriciteit op te wekken voor het hele land. Dankzij de hulp van de Sovjet-Unie kon de dam gerealiseerd worden en werd de bouw in 1970 voltooid. 

De komst van de Aswandam had niet alleen een grote impact op de bewoners van Egypte en Nubië, een regio die zich uitstrekt tot in Sudan, maar ook op het culturele erfgoed in de regio. Door de komst van de Dam ontstond het Nassermeer, een kunstmatig reservoir dat meer dan 500 kilometer lang zou worden. Meer dan honderdduizend inwoners van het gebied werden gedwongen om te verhuizen en vele duizenden jaren oude monumenten dreigde onder water te verdwijnen.

Reddingsacties

Om de 22 monumenten die in het gebied lagen te redden, organiseerde UNESCO een internationale campagne. Met behulp van meer dan vijftig landen werden de monumenten ontmanteld en verplaatst naar hoger gelegen locaties of zelfs naar andere landen.

Aboe Simbel

De verplaatsing van Aboe Simbel "Per-Olow" - Per-Olow Anderson (1921-1989), Public domain, via Wikimedia Commons

Een van de spectaculairste voorbeelden van deze reddingsactie was de verplaatsing van de tempels van Aboe Simbel, twee enorme, in rots uitgehouwen, tempels die gewijd waren aan farao Ramses II en zijn vrouw Nefertari. De tempels werden in grote stukken gezaagd en naar een kunstmatige heuvel, 65 meter hoger en 200 meter verder dan hun oorspronkelijk locatie, verplaatst. Toeristen die vandaag de dag de tempel bezoeken zijn dus niet alleen getuige van de bijzondere historische bouwkunst, maar ook van een historische logistieke operatie. Hierom wordt Aboe Simbel beschouwd als een van de mooiste plekken van Egypte.

Taffeh-tempel

Een ander voorbeeld van een monument dat gered werd was de Taffeh-tempel, een kleine tempel die gebouwd werd in opdracht van keizer Augustus ter ere van de godin Isis. De tempel werd geschonken aan Nederland als dank voor hun bijdrage aan de reddingsoperatie en is vandaag de dag te bewonderen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

De Teffeh-tempel in Leiden door Urville Djasim CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Nieuw-kalabsja

Voor de tempels van Kalabsja werd ook een reddingsactie op touw gezet. Onder Duitse leiding werd de tempel in 13.000 blokken gedemonteerd en op een verhoogd eiland genaamd Nieuw-Kalabsja weer opgebouwd. Op dit eiland in het Nassermeer staat ook de tempel van Gerf Hussein en de tempel Beit al-Wali.

Dankzij de reddingsacties zijn dus veel historisch belangrijke gebouwen gespaard gebleven en kun je ze nog altijd bewonderen. En hoewel er zelfs een tempel in Nederland terecht is gekomen, moet je toch echt naar het land zelf om de meest  bijzondere architecturele wonderen en de mooiste Egyptische bezienswaardigheden te aanschouwen. 

Bronnnen:

Wikipedia - Aswandam 

Partners: 

Beschavingen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.