Home » Reportage
Geschiedenis PDA

De geschiedenis van de PDA

Dat een uitvinding vanuit het niets opeens enorm populair wordt, betekent nog niet direct dat deze ook een grote maatschappelijke impact zal hebben. In de geschiedenis wemelt het namelijk van de apparaten of modeartikelen die na een stormachtige opkomst weer even snel in de vergetelheid raakten. Een mooi voorbeeld hiervan is de PDA. In de jaren 90 leek deze minicomputer hard op weg om de wereld te veroveren, maar vandaag de dag zie je ze nergens meer.

In 1984 lanceerde Psion zijn eerste organiser, die tegenwoordig als voorloper van het PDA-genre geldt. Dit apparaat functioneerde als een soort draagbaar dagboek en adressenbestand.  Dit concept leek goed aan te slaan, wat Psion ertoe aanzette om in 1990 de Psion II te lanceren. Van deze minicomputer werden in korte tijd 500.000 exemplaren verkocht. Dit succes wekte de interesse bedrijven als Apple, IBM en Palm, die besloten hun eigen minicomputers te gaan ontwikkelen. Hierdoor ontstond er een hype rondom deze nieuwe soort apparaten, die vanaf als Personal Digital Assistants (PDA’s) bekend kwamen te staan.

Hooggespannen verwachtingen niet waargemaakt

Toen de eerste PDA’s in 1993 op de markt kwamen, waren de verwachtingen dan ook hooggespannen. Analisten voorspelden dat in de jaren daarop miljoenen van deze apparaten over de toonbank zouden gaan. In de praktijk bleek dit echter al snel behoorlijk tegen te vallen. De eerste PDA’s waren namelijk nogal groot en hadden slechts een beperkt aantal toepassingen. Bovendien waren de modellen voor de meeste mensen te duur. Daarom werden er in de eerste paar jaar slechts 400.000 exemplaren gekocht, veel minder dan voorspeld.

PDA leeft weer op

Na deze teleurstellende start, kende de PDA vanaf 1996 weer een opleving. Met name het bedrijf Palm speelde hierbij een voortrekkersrol. Door de technologische ontwikkelingen, kwamen er namelijk efficiëntere modellen op de markt. Deze nieuwe PDA’s hadden een kleiner formaat, beschikten over meer rekenkracht en waren een stuk gebruiksvriendelijker. Daarnaast daalde ook de prijs van de PDA, waardoor dit apparaat ook voor de gemiddelde consument binnen handbereik kwam. Hierdoor steeg de verkoop van de PDA weer en leek het medium hard op weg om een comeback te maken.

PDA Palm ondergang

Optimistische vooruitzichten

Rondom de millenniumwisseling kreeg de PDA steeds meer mogelijkheden. Zo werd er draadloze technologie aan de minicomputer toegevoegd, waardoor men meer vrijheid met het apparaat kreeg. Veel van dezelfde toepassingen als op een pc, konden nu om op een PDA worden toegepast. Internetten was buitenshuis ook mogelijk, mits men de juiste sites bezocht. In 2002 introduceerde het bedrijf Research in Motion de BlackBerry PDA. Dit model sloeg met name goed aan in het bedrijfsleven, omdat het werknemers in staat stelde om verbinding te maken met de databases van bedrijven. Met deze moderne nieuwe toepassingen, leek de PDA een gouden toekomst voor zich te hebben.

Concurrentie met smartphone

Dit was echter maar schijn, want vanaf 2003 begon de omzet van de PDA’s terug te lopen. Dit had alles te maken met de opkomst van de smartphone. Deze telefoons combineerden dezelfde functionaliteiten als de PDA met een kleiner formaat, waardoor ze ook in een broekzak pasten. Door de introductie van telefoonabonnementen, werden smartphones bovendien een stuk voordeliger dan PDA’s. Terwijl de verkoop van deze telefoons omhoogschoot, raakten de PDA’s steeds meer in de vergetelheid. Daarom kijkt tegenwoordig niemand meer gek op als hij een beschermhoesje Samsung Galaxy s20 plus in een elektronicazaak ziet liggen, maar moet je wel heel goed zoeken naar een hoesje voor een PDA.

Pioniers gaan ten onder

Doordat de omzet van PDA’s daalde, raakten de bedrijven die ze produceerden in zwaar weer. BlackBerry zag de verkoop van zijn mobiele telefoons nog een paar jaar toenemen, maar kampte vanaf 2011 met steeds verder dalende omzetcijfers. Het bedrijf probeerde nog een eigen smartphone te lanceren, maar deze kon niet concurreren met die van Samsung en Apple. In 2016 maakte BlackBerry bekend te stoppen met de productie van telefoons, om zich op het ontwikkelen van software te gaan focussen. Palm werd in 2010 door HP overgenomen, in de hoop dat zijn nieuwe tablets het tij zouden kunnen keren. Dit bleek niet het geval. HP trok vroegtijdig de stekker uit de ontwikkeling van deze tablets en besloot in 2014 om alle Palm-patenten aan Qualcomm te verkopen. Zo ging de voornaamste pionier van de PDA roemloos ten onder.

Bronnen:

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Partners: 

Kolenmijn 1

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Sparta

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Het machtige hof van Hendrik VIII

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Zeppelin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.