De geschiedenis van de vloer: de ontwikkeling van het laminaat
Een mooie vloer is al eeuwen belangrijk voor woningeigenaren. In de Oudheid werden vloeren al versierd met mooie mozaïeken. Tegenwoordig houden we het wat simpeler.
Vloeren werden al tijdens de middeleeuwen in woningen aangelegd. Men zaagde toen bomen in planken, die in een patroon naast elkaar werden gelegd. Na de middeleeuwen ontstond de parketvloer. Dit vloertype werd vanwege de prijs aanvankelijk alleen in grote woningen en in paleizen aangelegd. Vanaf de zeventiende eeuw werd parket ook steeds populairder in het interieur van andere gebouwen. Rijke burgers kregen genoeg kapitaal om in hun woning parket aan te leggen.
Ontwikkeling
De ontwikkeling van de vloer verliep tijdens de Industriële revolutie voorspoedig. Grote fabrieken konden machinaal bijvoorbeeld veel tegels produceren voor tegelvloeren. Toch bleven veel vloeren ook nog gewoon van simpele planken. In de tweede helft van de twintigste eeuw werden er dankzij de technologische vooruitgang meer vloertypes mogelijk. Laminaat werd in de jaren '70 uitgevonden door een Zweeds bedrijf. Drie jaar later startte de eerste productie van het laminaatvloer en vanaf de jaren negentig verbeterde de kwaliteit en de structuur van het laminaat sterk. In 1996 vond een ander Zweeds bedrijf het kliklaminaat uit. Bij dit type laminaat is lijm overbodig doordat de verschillende vloerplanken aan elkaar moeten worden geklikt of gehaakt.
Voordelen en nadelen van laminaat
Laminaat is makkelijker te onderhouden en te installeren dan andere vloersoorten. Hierdoor is de laminaatvloer uitgegroeid tot één van de populairste vloersoorten. Bovendien is het gemak waarmee laminaat schoongemaakt kan worden, de gunstige prijs en de lange levensduur van het laminaat voor veel mensen aanlokkelijk. Laminaat verkleurt nauwelijks, maar is wel erg gevoelig voor water en vocht, omdat het laminaat daardoor kan kromtrekken.
Afbeelding:
By User:Cro-Cop2 (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons