Home » Reportage
Kunstgras met rubberkorrels

De geschiedenis van kunstgras

Kunstgras is tegenwoordig niet meer weg te denken bij veel sportclubs en in tuinen. In Nederland is kunstgras sinds het begin van de 21e eeuw populair, maar de eerste vorm van kunstgras werd vier decennia eerder al toepast.

In het begin van de jaren zestig produceerden onderzoekers van de Universiteit van North Carolina de eerste 'synthetische grasmat', de 'eerste generatie' van kunstgras. Aanvankelijk was kunstgras vooral populair bij Amerikaanse honkbalclubs. Vanaf de jaren zeventig werd kunstgras ook toegepast op hockeyvelden. Spelen op natuurgras was bij deze sport al gauw verleden tijd.

Eerste vormen van kunstgras in het voetbal

In 1981 speelde het Engelse Queens Park Rangers als eerste voetbalclub op kunstgras. Andere Engelse voetbalclubs volgden al snel. Kunstgras in de sport raakte al gauw in opspraak, want de Engelse voetbalbond verbood in 1988 kunstgras in het voetbal. Tegelijkertijd stond de sportwereld in de Verenigde Staten ook steeds negatiever tegenover kunstgras.

Kunstgras in tuinen

De populariteit van kunstgras groeide desondanks. In de Verenigde Staten paste men vanaf de jaren negentig steeds vaker kunstgras toe in de tuin. Sinds het begin van de 21e eeuw is kunstgras ook in Nederland populair. In Nederlandse tuinen wordt kunstgras vooral toegepast als siergazon of speelgazon. Behalve in tuinen en op sportvelden, wordt kunstgras ook gebruikt voor onder meer balkons, terrassen en bij allerlei evenementen. Kunstgras-grastapijt.nl speelt handig op de veelzijdigheid in de toepassing van kunstgras in.

Discussie over kunstgras

De laatste jaren is er ook in de Nederlandse voetbalwereld veel discussie over het spelen op kunstgras. Volgens een aantal voetballers levert kunstgras sneller een blessure op dan natuurgras, al spraken internationale onderzoeksresultaten dit tegen. In 2016 bereikte de discussie een hoogtepunt. Het journalistieke onderzoeksprogramma Zembla wijdde in dat jaar een aantal afleveringen aan de gevaren van de stof rubbergranulaat in kunstgras op voetbalvelden. Het stofje zou kankerverwekkend zijn. Na onderzoek concludeerde het RIVM dat korrels in kunstgras veilig is voor sporters. Maar omdat de korrels zware metalen in de bodem zouden lekken, deed Recycling Netwerk, een koepel van milieuorganisaties, aangifte tegen sportclubs, bandenleveranciers en gemeenten.

Afbeelding:

By Drguttorm (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY 2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.5)], via Wikimedia Commons

Bronnen:

Partners: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt