De geschiedenis van videomarketing
Je merkt het misschien niet, maar elke dag krijg je te maken met videomarketing. Het komt dagelijks voorbij op TV en online. Daarmee is het zo verweven in ons dagelijks leven dat we ons bijna niet meer een leven zonder voor kunnen stellen. Toch is videomarketing nog niet eens een eeuw oud.
De eerste televisiereclame
De geschiedenis van videomarketing hangt nauw samen met de opkomst van de televisie. De eerste manier waarop een product werd gepromoot in een video, was dan ook via dit medium: in 1947, tijdens een honkbalwedstrijd van de Amerikaanse Yankees, verschijnt de allereerste videoreclame van het horlogebedrijf Bulova.
Eerste televisiereclame, Bulova:
Hierna ontdekten de Amerikaanse bedrijven de kracht van televisiereclames en het sponsoren van televisieshows. Er kwamen meer en langere televisiespotjes. Bedrijven konden nu ook een televisieshow sponsoren om hun bedrijfsnaam vaker te laten klinken. Al gauw ontstonden dingen als het ‘Colgate Comedy Hour’. Bovendien kon een bedrijf afdwingen dat in de televisieshow alleen producten werden gebruikt waar dat bedrijf achter stond. Op die manier konden bedrijven ervoor zorgen dat filmsterren positieve sluikreclame maakten voor hun producten, terwijl de concurrentie -letterlijk- uit beeld verdween.
De intrede van de televisie in Nederland
Waar de Amerikaanse bevolking al veel eerder over een televisie beschikte, duurde het tot 1949 voordat de televisie ook Nederland aankwam. Nederland was nog verzuild, maar daar kwam langzaam maar zeker verandering in, mede dankzij TV. Diverse televisieshows werden populair onder de gehele bevolking, waaronder Swiebertje (NCRV, vanaf 1955) en Pipo de Clown (VARA, vanaf 1958). Hoewel de omroepen die die programma’s uitzonden, dat eigenlijk voor hun ‘eigen’ zuil deden, bereikten ze ook veel mensen van buiten die zuil, waardoor het veel gewoner werd om ook naar omroepen van buiten de zuil te kijken. Aan de tijd waarin alleen nog werd gekeken naar programma’s van jouw eigen ‘zuil’, kwam langzaam maar zeker een einde.
De eerste televisietoestellen waren dure apparaten, die lang niet voor iedereen te betalen waren. Veel mensen keken dan ook TV bij een kennis of buur die al een toestel had. Maar met de groeiende welvaart, groeide ook het TV bezit. Rond 1970 beschikte vrijwel elk Nederlands huishouden over een zwart-wittelevisie, sommigen zelfs al over een kleuren-tv. Het was ook rond deze tijd, in 1967, dat in Nederland de eerste televisiereclame verscheen; een spotje voor een krant. Zo’n twintig jaar later zouden er niet minder dan 33.000 tv-commercials per jaar worden uitgezonden.
Eerste televisiereclame Nederland:
Nieuwe tijd, nieuw medium
De opkomst van de computer zorgde voor een nieuwe verandering, vooral toen het internet voor velen bereikbaar werd. Internet bleek een factor te zijn die de wereld van video en vooral de manier waarop video gekeken werd, op z’n kop zou zetten. In 2005 verscheen er een nieuw baanbrekend medium: YouTube. De makers van YouTube wilden graag aan elkaar een filmpje laten zien, maar hadden moeite met het uploaden en delen ervan en bedachten toen een nieuw platform waarmee dat makkelijker kon. Mensen konden vanaf nu hun eigen video’s uploaden en hun avonturen met elkaar uitwisselen, ware het met een filmpje van een vakantie, een instructiefilmpje, bedrijfsfilm of vlog. Daarmee brak er een nieuw tijdperk aan; de ‘broadcast yourself’- era. Waar je vroeger nog veel opslagruimte én apparatuur waar die op aangesloten kon worden nodig had om een filmpje te laten zien, had je nu alleen nog maar een computer met een goede internetverbinding nodig. Bedrijven speelden in op deze participatiedrang van de consument, door hun bedrijfsfilm hieromheen te ontwikkelen. Zo maakte de marketingdirecteur van Blendtec een reeks bedrijfsfilmpjes van de directeur die steeds iets anders in de blender gooide, om hun blender mee onder de aandacht te brengen. Dit werd een succes op YouTube, onder de noemer ‘Will it Blend?’ Doordat zulke filmpjes online makkelijk te delen waren, verspreidden ze zich soms razendsnel. De min of meer gelijktijdige opkomst van socialmedia, waarbij het nóg makkelijker werd om een link naar een filmpje te delen, hielp daarbij.
Will it blend?:
Wat brengt de toekomst op het gebied van videomarketing?
Inmiddels is socialmedia nog groter geworden en zijn er meerdere videomarketing platforms uit ontstaan die een onnoemelijk groot bereik hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Tiktok, Snapchat en Instagram. Interessant genoeg hebben deze platforms uit kunnen groeien tot wat ze zijn door de uitvinding van een goede filmfunctie op mobiele telefoons met een goede internetverbinding en een hoge uploadsnelheid. Waar in eerste instantie deze platforms vooral werden gebruikt voor sociale doeleinden, hebben zulke platforms inmiddels ook een commercieel doeleinde gekregen doordat de Tiktokkers en vloggers benaderd door adverteerders om reclame te maken voor producten. Via dit soort marketing, ook wel ‘over-the-top’ marketing genoemd, zijn adverteerders niet gebonden aan vooraf geplande uitzendschema’s en geografische beperkingen van de traditionele televisiezenders.
De vraag is maar net wat de toekomst gaat brengen op het gebied van marketing; zoals de komst van de televisie ooit de radio van de troon heeft gestoten, gaat de digitale media de plek innemen van de televisie? Eén ding is zeker: videomarketing is niet meer weg te denken.
Video killed the radio star: