Home » Reportage
De skyline van Los Angeles

De Hemelse geschiedenis van de City of Angels

Hollywood, Santa Monica, Bel air, Beverly Hills en Venice. Allemaal zijn het bekende locaties in de agglomeratie van Los Angeles. Niet alleen is Hollywood de hoofdstad voor de filmindustrie, al deze plekken zijn ook veel voorkomende locaties in films en series. De kans is groot dat je al veel van deze stad hebt gezien op je tv, maar de geschiedenis van de stad zelf is bijna net zo fascinerend als de verhalen die zich hebben afgespeeld in La-La Land, de stad die zichzelf sinds 4 september 1781 Los Angeles mag noemen.

Het gebouw van de San Gabriel Arcángel missie in 1900

Spaanse kolonisatie

Voordat de Europeanen in Amerika aankwamen, waren de Tongva en Chumash-stammen aanwezig in het gebied wat nu Los Angeles is. In 1542 werd het gebied van Zuid-Californië opgeëist in de naam van het Spaanse rijk door de ontdekkingsreiziger Juan Rodríguez Cabrillo. Hij reisde langs de Pacifische kust naar het noorden vanuit Midden- en Zuid-Amerika terwijl hij op militaire expeditie was. Het gebied wat nu Los Angeles is, werd pas op 2 augustus 1769 bereikt door de Spaanse soldaat Gaspar de Portolà en de Franciscaanse missionaris Juan Crespí.

Het grote percentage aan katholieken in Los Angeles begon met de eerste missie om het katholicisme te verspreiden in Californië, de San Gabriel Arcángel missie in 1771. Op 4 september 1781 werd de stad Los Angeles officieel gesticht door een groep van 44 kolonisten die bekend stonden als “Los Pobladores”. Zij noemden de pueblo, ofwel stad, El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles, wat vertaald naar 'De stad van Onze-Lieve-Vrouwe, de Koningin der Engelen'. Dit was de tweede stad die officieel werd gesticht tijdens de Spaanse kolonisatie, na San Jose in 1777. Sindsdien is Los Angeles uitgegroeid tot één van de grootste katholieke steden met 31% van de bevolking die katholiek is.

Nadat de kolonie onafhankelijk werd van het Spaanse rijk in 1821, viel de pueblo onder Mexicaans bestuur. Los Angeles werd toen de regionale hoofdstad van Opper-Californië. Na de Mexicaans-Amerikaanse oorlog, eindigde de Mexicaanse heerschappij met het Verdrag van Cahuenga op 13 januari 1847.

Van ranch tot wereldstad

Tegen 1900 was de bevolking van Los Angeles inmiddels uitgegroeid tot meer dan 100.00 inwoners, dit zorgde ervoor dat de watervoorziening onder druk kwam te staan. In 1913 kwam er daarom een aquaduct, waardoor de stad weer kon groeien. Veel aangrenzende steden waren gedwongen om zich bij Los Angeles aan te sluiten om gebruik te kunnen maken van het water uit het aquaduct. Uiteindelijk mocht de stad in 1930 de miljoenste inwoner verwelkomen.

Het tweede aquaduct in Los Angeles

Hoofdstad van de filmindustrie

Van zoetsappige romcoms tot verhitte actie films, Hollywood heeft het allemaal. De bekende filmstad fuseerde in 1910 met Los Angeles, toen waren er al 10 filmbedrijven actief in de stad. Tegen 1921 was meer dan 80 procent van de filmindustrie in de wereld geconcentreerd in Los Angeles. Dit gaf Los Angeles een economische boost waardoor het grotendeels gespaard werd door de Grote Depressie. Ondanks toenemende concurrentie blijft Hollywood tot op heden de grootste filmindustrie in de wereld.

Hollywood letters

Watts-rellen en de Rodney-King opstand

Er was echter natuurlijk ook een schaduwkant aan het altijd zonnige Los Angeles. De stad kende, net zoals veel steden in Amerika, een sterke rassensegregatie. Dit resulteerde uiteindelijk in de Watts-rellen, een reeks rellen die plaatsvonden in de wijk Watts in 1965. De grote discriminatie van Hispanics en Afro-Amerikanen vertaalde zich in het bijvoorbeeld niet kunnen kopen van huizen in 95% van de wijken in Los Angeles. De leefomstandigheden in de wijken waar ze wel konden wonen, waren vele mate slechter en de wijken waren voornamelijk getto’s. Bij de rellen vielen 34 doden, raakten 1032 mensen gewond, en werden in totaal 3438 mensen gearresteerd.

Tot de Rodney-King opstand van 1992 waren de Watts-rellen de ergste rellen in Los Angeles geweest. De aanleiding voor de Rodney-King rellen was de vrijspraak van vier politieagenten voor de mishandeling van de zwarte taxichauffeur Rodney King, die was vastgelegd op video. Er was grote onvrede vanwege de slechte behandeling van etnische minderheden door o.a. de LAPD. 63 mensen kwamen om en meer dan 2000 mensen raakten gewond, terwijl ongeveer 12.000 mensen werden gearresteerd.

Brandende gebouwen tijdens de Watts-rellen

La-La Land als innovatie land

Los Angeles is de geboorteplek van veel baanbrekende concepten. Zo is in 1969 het internet tot leven gebracht en werd in 1928 de eerste moderne supermarkt geopend in L.A. Zelfs de homorechtenbeweging vindt zijn roots eigenlijk in Los Angeles, toen twee jaar voor de Stonewall-rellen het eerste grote protest plaatsvond in Silver Lake’s Black Cat Tavern. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Los Angeles een belangrijk centrum voor de productie van schepen en vliegtuigen. Van 1939 tot 1945 ging het aantal geproduceerde vliegtuigen in Amerika van 3000 naar 300.000.

Het altijd zonnige Los Angeles had dus een grote impact op de wereldgeschiedenis. Van de grote invloed op de filmindustrie tot de belangrijke rol die de stad speelt in de burgerrechten beweging. Sinds de oprichting in 1781 is de stad uitgegroeid tot de op één na grootste stad van Amerika. De verjaardag van deze wereldstad heeft zeker een belangrijke rol gespeeld op het wereldtoneel.

Bronnen:

Afbeeldingen:

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.