Home » Reportage
Mohammed in Medina

De hidjra: Mohammed emigreert naar Medina

De islamitische jaartelling begint niet bij de geboorte of dood van Mohammed en ook niet bij zijn eerste openbaring als profeet. Er staat een hele andere gebeurtenis centraal in het begin van deze kalender: De vlucht van Mohammed naar Medina. Deze gebeurtenis wordt dan ook nog steeds herdacht tijdens Islamitisch nieuw jaar.

Geen bescherming meer

Hoewel het in het Nederlands vaak wordt vertaald met ‘de vlucht’, betekend Hidjra eigenlijk ‘migratie’. Volgens de islamitische overlevering werd Mohammed dan ook niet gedwongen om naar Medina te verhuizen, maar uitgenodigd. De profeet, die in Mekka woonde, kreeg al enkele jaren openbaringen van Allah (God) via de aartsengel Djibriel (Gabriël). In die tijd had hij een vaste groep volgers gekregen. De aanhangers van Mohammed waren niet erg populair onder de Arabieren die in meerdere goden geloofden. Mohammed genoot lange tijd bescherming van zijn oom, Aboe Talib, die één van de machtigste mannen van Mekka was. Na het overlijden van Aboe Talib werd het gevaarlijk voor Mohammed in zijn geboorteplaats.

Uitnodiging

In 621 kreeg Mohammed bezoek van een groep afgevaardigden uit Medina. In Medina was een grote groep monotheïsten die in hem een nieuwe leider zagen. Mohammed greep deze kans en zorgde ervoor dat zijn volgelingen in het geheim naar Medina emigreerden. Zelf volgde hij in 622, op de eerste dag van muharram op de Islamitische kalender.

Enkele decennia later werd deze datum door kalief Omar ingesteld als het begin van de Islamitische kalender en het begin van het jaar.

Lees meer over islamitische feest- en gedenkdagen in dit dossier

Afbeelding:

Bronnen:

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Religie: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt