De historie van Kasteel Gravensteen
Als je ooit een bezoekje aan Gent hebt gebracht, zal Kasteel Gravensteen je vast niet zijn ontgaan. Het is namelijk een populaire trekpleister voor toeristen. Deze eeuwenoude waterburcht ziet er niet alleen imposant uit, maar heeft ook een rijke historie. Hoewel er veel andere leuke bezienswaardigheden in Gent zijn, is dit wel een van de meest indrukwekkende. Benieuwd naar de geschiedenis achter het kasteel? In dit artikel reizen we terug naar de tijd waarin het allemaal begon.
Het begin van Kasteel Gravensteen
Graaf Boudewijn II begon in de negende eeuw met het laten bouwen van strategische versterkingen. Dit was om zijn rijk te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Arnulf I, de zoon van Boudewijn, zet het werk van zijn vader door. Hij bouwt uiteindelijk een vestiging in Gent waar nu het Gravensteen staat. De burcht is bijna 850 jaar oud en dateert uit 1180. Het kasteel werd tot en met 1353 bewoond door de graven van Vlaanderen en werd oorspronkelijk ‘nieuw slot’ (ofwel novum castellum) genoemd.
Waar dient de burcht voor?
Door de jaren heen heeft het kasteel veel verschillende functies gehad. Een aantal van de belangrijkste functies waren:
Rechtbank
In de 12e eeuw werd de burcht verbouwd tot een imposant kasteel door Filips van de Elzas, met als doel om de hoogmoed van de rijke bewoners van Gent een beetje in te tomen. Het wordt gebruikt als bestuurlijk centrum van het graafschap. Hier wordt recht gesproken.
In de 14e eeuw werd het uiteindelijk een weliswaar epicentrum van de rechtspraak in Vlaanderen. Vanaf de 17e eeuw waren er zelfs vier verschillende rechtbanken gevestigd in het kasteel.
Gevangenis
Naast het gerechtshof functioneerde het Gravensteen ook als gevangenis. De vochtige koude cellen, die deels ondergronds waren gebouwd, waren erg gevreesd onder gevangenen. Er vonden hier ook martelingen plaats. Zo werden hier zweepslagen gegeven, of zelfs ledematen uitgerekt. Een gruwelijke tijd, waarin de stenen van het kasteel ongetwijfeld vreselijke dingen hebben aanschouwd.
Textielfabriek
Het gerechtshof verhuist in de 18e eeuw, waardoor de burcht onder de veilinghamer terechtkomt. Het wordt na de veiling gebruikt als industrieel complex met onder andere een katoenspinnerij. Er worden meerdere arbeidersgezinnen ondergebracht op het vrij liggende terrein van de burcht. Door de verbouwingen lijkt het nauwelijks meer op het oude kasteel: enkel een oude toegangspoort doet denken aan de middeleeuwse glorie.
Toeristische trekpleister
Aan het einde van de 19e eeuw kocht het Gentse stadsbestuur stapsgewijs delen van de burcht terug van particulier bezit om het te restaureren. Het wordt vanaf 1907 toegankelijk voor het publiek en is sindsdien een trekpleister voor toeristen van over de hele wereld.
Terug in de tijd
Het Gravensteen in Gent houdt meer dan 850 jaar aan herinneringen vast. Breng je een bezoek? Dan wordt je mee terug in de tijd genomen als je door het kasteel heen loopt. Het kasteel is voor elke geschiedenisliefhebber een must-see!