Home » Reportage
Doria

De zeeheld van Genua: Andrea Doria

Een van de meeste gevierde zeehelden van de zestiende eeuw was Andrea Doria. De Italiaanse admiraal was de beroemdste telg van een Genuese familie die heerste over de Middellandse Zee.

Genua onder Franse beheer

Doria kwam ter wereld op 30 november 1466 in het kustplaatsje Oneglia,  onder de rook van de stadstaat Genua. Deze plaats van strijdbare zeevaarders stond onder bescherming, of liever onder overheersing, van de Fransen. Zij hadden hun handen vol aan de opstandige Genuezen en andere Italiaanse vazalstaten. Strijdbare mannen konden de Fransen goed gebruiken om de opstandige stadsstaten onder de duim te houden.

Huurling voor de Fransen

Zo’n man was Doria. Hij verloor zijn ouders op jonge leeftijd en stortte zich vervolgens in de wereld van huurlingsoldaten. Hij diende in de pauselijke garde en onder enkele Italiaanse condottieri (krijgsheren) voordat de Fransen hem in 1503 in dienst namen. Zij zonden Doria naar Corsica om een opstand van Geneuse rebellen te onderdrukken.

Succesvolle opstand op Corsica

Eenmaal op het eiland koos Doria echter de kant van de rebellen. Met zijn organisatorische talent en vechterskwaliteiten leidde hij 1512 een succesvolle Genuese opstand die de Fransen van Corsica verdreef. Doria had naam gemaakt in het krijgsgewoel op de Middellandse Zee. Genua benoemde hem tot admiraal van de vloot.

Doria redde Marseille

De republiek kon echter geen weerstand bieden aan de Fransen en de Spanjaarden die met elkaar vochten om de heerschappij over de kuststad. De Fransen heroverden de stad in 1515, namen Doria weer in dienst en trokken met de voormalige rebel in hun gelederen ten strijde tegen de troepen van keizer Karel V. In de Franse oorlogen tegen Spanje behaalde Doria een groot succes door in 1524 Marseille te ontzetten.

Pavia

Genua onafhankelijk

Toch troebleerde Doria weer met zijn Franse beschermheren. Hij liep in 1528 wederom over, nu naar de Spaanse keizer Karel V die het, in de oorlog van de Liga van Cognac, moest opnemen tegen een monsterverbond van onder andere Engeland, Venetië, Frankrijk én de troepen van paus Clemens VIII. Met Spaanse hulp verjoeg Doria de Fransen weer uit Genua, maakte de stad onafhankelijk en hielp vervolgens mee met het opnieuw indelen van de politieke macht. Genua werd een aristocratische oligarchie. Doria had zich in de stad onsterfelijk gemaakt. De Spanjaarden benoemden hem tot keizerlijk admiraal van hun vloot.

Doria geëerd in zijn stad

Tot op hoge leeftijd maakte Doria met Genuese en Spaanse marine jacht op Osmaanse schepen. Ook vocht hij slagen uit met de Barbarijse zeerovers. Als dank voor bewezen diensten schonk Karel V hem de heerlijkheid Melfi in 1531. Ook trad Doria toe tot de Orde van de Gulden Vlies. Hij stierf op 93-jarige leeftijd in zijn geliefde Genua. De inwoners van de stad eren hun held tot op de dag van vandaag. De Genuese voetbalclub SC Andrea Doria (tegenwoordig Sampdoria) is naar hem vernoemd.  

Bronnen

  • A.Konstam, Piracy. The complete history.
  • Sampdoria
  • A. Frediani, I grandi condottieri che hanno cambiato la storia

Afbeeldingen

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!