Dessau en Halle: bloeiperiode van het Bauhaus
Saksen-Anhalt vormde met zijn relatief progressieve politieke, artistieke en culturele klimaat een ideale haven voor het Bauhaus. Leden van de kunstschool konden in deze omgeving al hun creativiteit ontplooien. Kunst- en architectuurliefhebbers kunnen de resultaten hiervan vandaag de dag nog steeds bewonderen in Dessau en Halle. Voor wie niets over het hoofd wil zien zijn hier de belangrijkste culturele pareltjes, evenals een paar 'Geheimtipps'.
Dessau
In 1919 ontwierp architect Walter Gropius het Staatliches Bauhaus in Weimar. Strak, eenvoudig en vooral praktisch. Zijn studenten ontwierpen meubelstukken en voorwerpen. Zes jaar later verhuisde het Bauhaus naar Dessau, waar de kunstenaarsschool zijn bloeitijd beleefde. De school werd opnieuw gebouwd met verschillende gebouwen, waarvan het atelier in architectonisch opzicht het meest indrukwekkend is. „Mister Bauhaus” bleef directeur tot 1928. Het Bauhausgebouw staat sinds 1996 op de UNESCO werelderfgoedlijst.
Leuk weetje: in de voormalige studentenkamers van het Atelierhaus kan overnacht worden.
Naast het schoolcomplex ontwierp Gropius ook woningen voor de docenten, de zogenaamde Meisterhäuser in de Ebertallee. Typerend voor deze huizen zijn de kubieke vormen, grote ramen en terrassen en de platte daken. De huizen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar kregen na verschillende renovaties zo veel mogelijk van hun oorspronkelijke vormen terug.
Geheimtipps in Dessau
- Overnachten in de voormalige studentenwoningen van het Bauhausgebouw
- De Meisterhäuser in de woonwijk Dessau-Törten
- Ontbijten en lunchen in de Bauhausmensa
- Het Kornhaus van architect Carl Fieger
- Fietstocht langs de Bauhausgebouwen (22 km, verkrijgbaar bij de Tourist Information)
- Laubenganghäuser van Hannes Meyer
Halle
Ook de historische stad aan de Saale kent zijn eigen Bauhausgeschiedenis. De twee must-sees van Halle zijn de werken Lyonel Feininger en de Giebichenstein-brug.
In 1928 werd de Amerikaans-Duitse kunstenaar en Bauhausmeester Feininger door Halle uitgenodigd om een stadsportret te schilderen. Het resultaat was een hele serie: de Halle-Zyklus. Veel van zijn werken werden in de tijd van het nationaalsocialisme in beslag genomen, een aantal van stukken zijn te bewonderen in het Kunstmuseum Moritzburg.
Een van de pioniers binnen de Bauhausstroming was beeldhouwer Gerhard Marcks. In 1925 werd hij docent aan de Burg Giebichenstein. In 1928 herbouwde hij samen met architect Paul Thiersch de Giebichenstein-brug, die het platteland met de stadskant verbindt. De gigantische koe symboliseert het land, waar het stenen paard de stad representeert. Een indrukwekkend gezicht.
Geheimtipps in Halle
- Tentoonstelling van Gustav Klimt en de werken van Lyonel Feininger in het Kunstmuseum Moritzburg
- Architectonische fietstocht langs de Bauhaushoogtepunten van Halle
- Lyonel Feiningers-tour -gegidste tocht langs de stadsgezichten van Halle
Praktisch:
Saksen-Anhalt ligt in het hart van Duitsland en is goed te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer. Bauhausliefhebbers bereiken de grote steden als Halle, Maagdenburg en Dessau vanuit Nederland binnen een uur of zes. Het jubileumjaar gaat gepaard met een uitgebreid evenementenprogramma. Ook zijn er diverse fiets- en autoroutes verkrijgbaar die u langs de hoogtepunten in verschillende steden brengen.