Home » Reportage
historische plekken drenthe

Historische plekken in Drenthe ontdekken

De provincie Drenthe staat bol van de geschiedenis. Van prehistorische hunebedden tot radiotelescopen waar baanbrekende ontdekkingen mee zijn gedaan. We nemen je mee langs een aantal historische plekken. 

Drenthe staat bekend als een rustige provincie. Kleine dorpen, uitgestrekte weilanden, bossen en heidevelden bepalen het beeld. Maar laat je door die rust niet bedriegen. Vanaf een van de vele vakantieparken in Drenthe kun je alle kanten op om de geschiedenis van de provincie te ontdekken. 

De oudste geschiedenis van Drenthe: hunebedden

De prehistorische hunebedden zijn iconisch voor de provincie. Deze prehistorische graven staan al duizenden jaren verspreid over de Hondsrug en het kan bijna niet anders of tijdens een wandeling, fietstocht of autorit over de Hondsrug kom je er een tegen. Van de 54 hunebedden die in Nederland te vinden zijn, staan er namelijk 52 in Drenthe en bijna allemaal zijn ze makkelijk van dichtbij te bekijken. Vaak liggen ze niet ver van een parkeerplaats en kun je er zo naartoe lopen. Het grootste hunebed van Nederland vind je in Borger. Daar vind je ook het Hunebedcentrum, waar je alles te weten kan komen over deze bijzondere bouwwerken. 

Kamp Westerbork

Een zwarte bladzijde uit de Drentse geschiedenis is Kamp Westerbork. Het kamp heeft meerdere functies gehad, waarvan de functie als doorgangskamp tijdens de Tweede Wereldoorlog de meest bekenden en meest beruchte is. Meer dan honderdduizend Joodse Nederlanders, Sinti en Roma en veel andere mensen die door de nazi-bezetting als ‘ongewenst’ werden beschouwd, werden via dit concentratiekamp afgevoerd naar andere kampen verspreid over heel Europa, waar het overgrote deel van hen werd vermoord, of omkwam door ziektes. Na de oorlog werd het kamp nog jarenlang gebruikt om onderdak te bieden aan Molukkers, die nadat Indonesië het koloniale juk van zich af wist te schudden, naar Nederland trokken. In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork vind je nu tentoonstellingen die aan deze tijd herinneren, maar ook plekken waar je onderzoek kan doen naar het verleden van het kamp. Beroemd is uiteraard het Nationaal Monument Westerbork, waar elk jaar op 4 mei wordt stilgestaan bij de verschrikkingen van de Holocaust. 

Hightech historie

Vlak naast het terrein van Kamp Westerbork staat een rij enorme schotelantennes. Dit is de radiotelescoop van Westerbork. Astronomen gebruiken deze schotelantennes om radiogolven vanuit het heelal te onderzoeken. Zulk onderzoek gebeurt al bijna 70 jaar in Drenthe. Niet alleen in Westerbork, maar ook bij Dwingeloo. Daar werd na twee jaar bouwen in 1956 de eerste radiotelescoop in gebruik genomen. De enorme telescoop staat er nog altijd en functioneert dankzij een uitgebreide restauratie ook nog. Met de telescoop is door de jaren heen veel baanbrekend onderzoek gedaan, zo werden er met deze telescoop zelfs twee sterrenstelsels ontdekt. Inmiddels wordt de oude monumentale telescoop niet meer door wetenschappers gebruikt, maar vrijwilligers en zendamateurs speuren er nog altijd de hemel mee af. En met succes, want in 2024, zeventig jaar nadat met de bouw werd begonnen, ving de telescoop nog het signaal op van de Voyager 1, een 48 jaar oude ruimtesonde die zo’n 25 miljard kilometer van de aarde vandaan is. 

Van Gogh in Drenthe

De wereldberoemde schilder Vincent van Gogh bracht in 1883 een tijdje door in Drenthe. De drie maanden die hij er was, lieten een onuitwisbare indruk op hem achter en gaven hem inspiratie voor zes schilderijen en aantal tekeningen. Ook schreef hij een aantal brieven aan zijn broer, waarin hij vertelde over zijn verblijf. Deze periode wordt vandaag de dag op veel plekken voor het voetlicht gebracht, onder andere met een grote fietsroute, die in 2024 tot ‘Fietsroute van het jaar’ werd gekroond. 

Oude dorpen

Wil je Drenthe een klein beetje door de ogen van Vincent van Gogh bekijken? Sla de eeuwenoude esdorpen dan vooral niet over! Deze dorpen, die eeuwen geleden al gebouwd werden, hebben allemaal een karakteristieke indeling. Centraal in het dorp ligt de brink, waar ’s avonds het vee naartoe werd gebracht. Ook altijd dichtbij liggen de velden (vaak heide) en hooilanden langs het water. Vandaag de dag is in veel oude esdorpen de brink nog altijd een belangrijk centrum van het dorp, met daaromheen vaak prachtige monumentale boerderijen en soms een eeuwenoud kerkje. Vaak zijn dit ook plekken om tijdens een fiets of wandeltocht even te pauzeren en met een hapje of drankje even te genieten van de dorpse gezelligheid en gastvrijheid.  

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.