Hoe zijn de cryptomunten ontstaan?
De afgelopen eeuwen zijn onze betalingsmiddelen aan grote veranderingen onderhevig geweest. Waar men zich in de Middeleeuwen behielp met ruilhandel en gouden munten, voerden eind twintigste eeuw papiergeld en elektronisch betalen de boventoon. Wat de verschillende valuta door de eeuwen heen gemeen hadden, was dat de uitgifte ervan door overheden plaatsvond. De introductie van de cryptomunt in 2008 bracht hier verandering in. Dankzij de technologische ontwikkelingen kon er nu een geheel nieuw betalingsnetwerk worden opgezet. Mogelijk kan deze uitvinding zelfs een revolutie in het geldwezen ontketenen.
De bitcoin is natuurlijk de bekendste cryptomunt. Nu dit betaalmiddel zo succesvol blijkt te zijn, wil ook Facebook een eigen cryptomunt introduceren, de libra. Er is echter veel kritiek op de plannen van de techgigant. Zo namen een aantal Europese landen maatregelen om de komst van de cryptomunt te verbieden en trokken financiële partijen hun steun in voor de munt. In oktober 2019 moest de directeur van Facebook, Mark Zuckerberg, voor een commissie van het Amerikaanse Congres verschijnen vanwege zijn plannen. Hierin gaf hij aan dat de Amerikaanse cryptomunt het Amerikaanse leiderschap zal versterken en waarschuwde hij dat China deze leiderschap zal overnemen als de introductie van de munt, die nog gepland staat voor 2020, vertraagd wordt.
Digitale valuta
Al voor de millenniumwisseling werden er pogingen gedaan om een digitale munt via het internet te introduceren. In 1990 kwam de Amerikaanse David Chaum met het zogenaamde eCash, een vorm van anoniem elektrisch geld. Chaum’s systeem was echter nog steeds afhankelijk van de bestaande infrastructuur van regeringen en creditcardbedrijven, waardoor het idee geen succes werd. Soortgelijke initiatieven uit dezelfde periode, zoals bit gold, RPOW en b-money, sloegen ook niet aan.
Satoshi Nakamoto
In 2008 publiceerde ene Satoshi Nakamoto een paper, waarin hij zijn idee uiteenzette voor een nieuwe digitale munt, genaamd de bitcoin. Het bleek al snel dat Nakamoto een pseudoniem was, zijn ware identiteit blijft tot de dag van vandaag een mysterie. Zijn ideeën waren er echter niet minder invloedrijk om. Hij introduceerde voor de bitcoin het systeem van blockchain, dat het mogelijk maakte om de gegevens van de munt vast te leggen zonder inmenging van een centrale autoriteit.
Kredietcrisis
Toen Nakamoto’s paper werd gepubliceerd, bereikte de kredietcrisis haar hoogtepunt. De overheden, banken en beurzen verkeerden in financiële chaos, waardoor ook het vertrouwen van de burgers in deze instellingen afnam. Dit droeg bij aan de opkomst van de bitcoin. Nadat Nakamoto in januari 2009 de eerste bitcoins introduceerde, verspreidde het concept zich geleidelijk. Na een jaar vond de eerste transactie met bitcoins plaats, toen iemand uit Florida 10.000 van de cryptomunten ruilde voor twee pizza’s.
Cryptocurrency kantoren
De bitcoin werd steeds populairder, evenals het concept van een gedecentraliseerde digitale munt. Vandaar dat ook andere cryptomunten hun intrede begonnen te doen en Facebook nu een eigen munt wil introduceren. Zo ontstond er een uitgebreid assortiment aan digitale munten, met sterk wisselende waarden. Dit opende een nieuwe digitale wereld van financiële transacties. In plaats van bij banken vonden deze betalingen en speculaties plaats bij cryptocurrencykantoren. De eerste hiervan in Nederland was Satos, maar ook anderen zoals Litebit deden hun intrede.
De cryptomunten trokken ook de aandacht van economen. Hun beschrijvingen ervan liepen uiteen van het betaalmiddel van de toekomst, tot ordinaire oplichterij. Wat voor mening men er ook over moge hebben, duidelijk is wel dat cryptomunten ons op een nieuwe manier naar het geldwezen hebben doen kijken. Of Facebook ook de geschiedenisboeken in zal gaan met een geheel eigen valuta, moet nog blijken.
Bronnen:
AFBEELDINGen:
- Afbeelding: computer network participants and communities [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons