Home » Reportage
Geschiedenis kinderkleding

Kinderkleding pas tweeënhalve eeuw oud

Vandaag de dag is het aanbod voor kinderkleding in Nederland aanzienlijk. Elke kledingzaak of warenhuis beschikt tegenwoordig over een speciaal op kinderen gerichte afdeling, waar voor zowel jongens als meisjes een uitgebreid assortiment aan kleren te vinden is. In dit opzicht zijn de jongsten in onze samenleving er behoorlijk op vooruitgegaan ten opzichte van drie eeuwen geleden. Gedurende het grootste deel van de geschiedenis beschikten kinderen namelijk niet over een speciaal op hen toegespitste kledingstijl.

Miniatuurvolwassenen

Tot aan de tweede helft van de achttiende eeuw streefden ouders ernaar om hun kinderen zo vroeg mogelijk als volwassenen te kleden. Echte kinderkleding bestond hierdoor niet. Zowel jongens als meisjes droegen in hun kleutertijd een lange jurk. Dit maakte het verschonen van niet zindelijke kinderen een stuk gemakkelijker. Jongens kregen tussen hun vierde en zevende een broek aangemeten en droegen vanaf dat moment miniatuurversies van de pakken van volwassen mannen. Meisjes droegen de lange jurk tot ze de leeftijd 13-14 bereikten, waarna ze zich als volgroeide vrouwen kleedden.

Kindvriendelijke garderobe

Onder invloed van de Verlichting deed aan het einde van de achttiende eeuw een meer kindvriendelijke garderobe zijn intrede. Volgens de traditionele kledij moesten jongens zich namelijk al op jonge leeftijd in stijve pakken wurmen, terwijl meisjes een strak korset dienden te dragen. Deze kleren beperkten de bewegingsvrijheid van kinderen enorm, wat haaks stond op het gedachtegoed van de verlichting. Vandaar dat rond 1770 ouders hun kinderen in relaxtere versies van kleding voor volwassenen begonnen te steken. Deze kleren zaten een stuk losser, waardoor kinderen zich vrijer konden bewegen en meer konden ontspannen.

Tijdens de negentiende eeuw zette deze trend zich voort. Hoewel de kinderkleren nog steeds gebaseerd waren op de outfits van volwassenen, gunden ze hun dragers in elk geval meer bewegingsvrijheid. Meisjes begonnen kortere rokken te dragen en de pijpen van jongensbroeken werden ook ingekort.

Matrozenpak

In 1846 liet de Britse koningin Victoria haar 4 jaar oude zoon in een matrozenpakje op een schilderij afbeelden. Geïnspireerd door dit portret volgden families uit de Britse bovenklasse het voorbeeld van hun vorstin. Het matrozenpak ontwikkelde zich zon rond 1880 tot een populaire outfit voor kinderen uit de bovenklasse. Dit vormde de eerste speciaal op kinderen gerichte modetrend. Tot 1930 bleef het matrozenpak zijn populariteit behouden.

geschiedenis matrozenpak

Rebellie in de twintigste eeuw

De toenemende individualisering  tijdens de twintigste eeuw zorgde ervoor dat de kledingstijlen van adolescenten en volwassenen steeds verder uiteen gingen lopen. Vanaf de jaren ’60 werd traditionele kledij in toenemende mate verdrongen door ‘rebellerende’ kleren zoals jeans, minirokken en T-shirts.

Kinderkleding online

Dit was ook van invloed op de kinderkleding. Voor meisjes werd het nu acceptabel om broeken te dragen. Ouders begonnen hun kinderen niet meer naar hun eigen voorbeeld te kleden. In plaats daarvan maakten ze gebruik van de opkomende kinderkleding, die een steeds prominentere plaats op de mark innam. Tegenwoordig is er een uitgebreid assortiment aan speciaal op kinderen gerichte kledingstukken beschikbaar, die ook online kunnen worden aangeschaft. Daar zijn als deze trends ook in terug te zien. Wie bijvoorbeeld naar de meisjes kleding van Jayno.nl kijkt, zal niet verbaasd zijn daar de nodige broeken tussen aan te treffen. De tijd dat meisjes standaard dezelfde jurk als hun moeder droegen, ligt inmiddels namelijk al ver achter ons.

Bronnen:

Afbeeldingen:

  • Afbeelding: Unknown author, possibly by Pietro Antonio Lorenzoni (1721-1782) [Public domain], via Wikimedia Commons
  • Afbeelding: Franz Xaver Winterhalter [Public domain], via Wikimedia Commons

Partners: 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.