Home » Reportage
leren jackets

Korte geschiedenis van het leren motorjacket

Bij bijna iedereen hangt het in de kledingkast: een leren jacket. Nu wordt een leren motorjacket vooral beschouwd als een stijlvol kledingstuk, maar de leren jas werd oorspronkelijk in het leven geroepen met totaal andere redenen.

Leren jas praktisch voor piloten

De eerste leren jackets – ‘bomber jackets’ - werden gedragen door piloten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zij hadden een dikke beschermende jas nodig omdat ze hoog moesten vliegen met een hoge snelheid in open cockpits.

De geboorte van het klassieke leren motorjacket

Na WOI werd de leren jas populair buiten de militaire sector. In 1928 ontwierp de New Yorkse regenjassenfabrikant Irving Schott een leren jacket in opdracht van motorfabrikant Harley Davidson.  Het nieuwe type jas had een praktisch doel; het design was bedoeld voor meer comfort – warmte en bescherming - tijdens het motorrijden. Er wordt gezegd dat de Perfecto de eerste jacket was met een rits in plaats van knopen. Deze rits positioneerde Schott niet in het midden maar aan de zijkant, zodat een motorrijder makkelijker voorover kon buigen zonder dat de rits in de weg zat. Het ontwerp kreeg de naam ‘Perfecto’ - naar Schotts favoriete sigaar – en werd onmiddellijk een hit binnen een nieuwe generatie van motorrijders.  

Tweede Wereldoorlog

Ondanks de leren jas vooral werd gedragen door motorrijders, verloor het kledingstuk niet zijn rol binnen het leger. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vroeg de Amerikaanse luchtmacht Schott om een jacket te ontwerpen voor de bomtroepen in vliegtuigen. In 1930  creëerde Schott daarom de legendarische leren A-2 jackets. Deze vliegjackets werden veel gebruikt door Amerikaanse piloten.

Icoon voor de rebelse jeugd

In 1953, met de première van de Hollywoodfilm The Wild One, begon het motorjacket populair te worden onder de jeugd. Marlon Brando verscheen op het witte doek als een rebelse ‘biker outaw’ en maakte hiermee de Perfecto beroemd onder de jonge Amerikanen. Vanaf de jaren 60 werd het klassieke leren jacket ook populair binnen de muziekwereld. Artiesten zoals The Ramones, Sex Pistols en The Clash droegen bij aan het feit dat het leren jacket voortaan werd geassocieerd met punk- en rockmuziek. Het gebruik van het leren motorjacket binnen de film- en muziekwereld zorgde ervoor dat het kledingstuk hét symbool werd voor de rebelse jeugd.

95 jaar oud design

Het 95 jaar oude originele design van de Perfecto was oorspronkelijk ontworpen als bikeroutfit voor motorrijders, maar mede door Hollywood en de muziekindustrie werd het motorjacket al snel het een populair kledingstuk. Ook al is het leren jacket niet meer zo iconisch als een halve eeuw geleden, het is nog steeds een veelgebruikt en trendy kledingstuk.

bronnen

afbeelding

By United States Army Air Forces (http://www.americanairmuseum.com/media/13184) [Public domain], via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Partners: 

Alles over koning Willem I Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

75 jaar atoombom

Van 25 september 2020 t/m 17 januari 2021 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’. Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving?

Alles over WO II? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Alles over Oldenbarnevelt lees je in Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.