Modern internet mogelijk dankzij een oude vinding
Internet is nu de normaalste zaak van de wereld. Zo normaal dat niemand er meer van op kijkt als je in de trein een complete film op je telefoon kijkt. En zonder dat je het door hebt, maak je daarbij gebruik van een al behoorlijk oude techniek. In je netwerk zit vrijwel zeker ergens een ethernetkabel. Maar wist je dat de eerste ethernetkabel al in 1974 werd uitgevonden? Dat is lang voordat de eerste Nederlandse huishoudens op het internet werden aangesloten.
In 1988 werden de eerste Nederlandse computers op het internet aangesloten. Dat was toen nog iets dat voorbehouden was aan wetenschappelijke instellingen en de overheid, maar daar kwam al snel verandering in. In de jaren 90 ging het hard. In enkele jaren werden meer en meer Nederlandse huishoudens op het internet aangesloten.
Internet, een web van kabels
In die tijd was het ‘wereldwijde web’ nog bijna letterlijk een web. WiFi bestond nog niet, alle computers en servers moesten nog met elkaar verbonden worden door kabels. Daarvoor werd gebruik gemaakt van de al bestaande telefoonlijnen. Een computer werd via een modem verbonden met de telefoonlijnen. Dat modem vertaalde het signaal van de computer naar een signaal dat via de telefoonkabel doorgegeven kon worden. Omdat dat via de telefoonlijn ging, moest het modem eerst ‘inbellen’. Het modem koos automatisch een telefoonnummer, waarna het modem toegang kreeg tot het telefoonnetwerk. Veel mensen zullen zich nog wel herinneren dat telefoongesprekken werden verbroken als iemand per ongeluk inbelde met een computer, of andersom, dat de internetverbinding wegviel als een huisgenoot de telefoon opnam. En wie zulke pech bespaard bleef, kan zich ongetwijfeld het geluid dat het modem bij het inbellen produceerde, nog wel herinneren.
Die inbelverbindingen werden al snel ontvangen door ADSL-verbindingen die sneller waren én de telefoonverbinding niet meer blokkeerden. Daardoor werd internet nog makkelijker en aantrekkelijker. Razendsnel verbeterden de verbindingen, ze werden sneller en stabieler. Maar een ding veranderde nauwelijks: de kabels. Dat waren toen al ethernetkabels en die bestonden toen al lang.
Verbinding tussen computers
Al in de jaren 70 was er bij het bedrijf XEROX een manier gevonden om computers gegevens te laten uitwisselen via een kabel. Een probleem bij het utiwisselen van gegevens via een kabel, of dat nou een stem of een pakketje digitale gegevens was, is dat een kabel ook ‘bezet’ kan zijn. De ethernetkabel bood een oplossing. Ethernet-kabels maken daarbij gebruik van gedraaide draden en meerpolige stekkers, waardoor er meer signalen tegelijk over de kabels verzonden konden worden. In eerste instantie werden deze kabels vooral binnen Local Area Networks, lokale verbindingen tussen computers, gebruikt, maar toen het internet eenmaal werd vrijgegeven voor commercieel gebruik, bewezen de ethernetkabels ook voor het internet hun nut.
Dus hoewel steeds meer mensen een moderne internetverbinding hadden, lagen bij al die gebruikers nog altijd kabels die van die oude techniek gebruik maakten. Terwijl er in huishoudens steeds snellere verbindingen kwamen, maakten al die verbindingen nog gebruik van techniek die veel ouder was dan het internet zelf. Al zijn de kabels sinds Xerox de eerste computer met een ethernetkabel verbond, natuurlijk wel flink verbeterd en verfijnd, waardoor er nu veel meer informatie verzonden kan worden.. De huidige Cat5e en vooral de Cat6 kabel zijn veel sneller dan hun voorgangers van vijftig jaar terug. Zo’n cat6 kabel kan prima gebruikt worden bij een gigabit verbinding. Een verbindingstype dat in de jaren 70 nog ondenkbaar was. Toch zijn de basisprincipes van de netwerkkabels niet veranderd, en dus maakt ons moderne internet nog altijd gebruik van een slimme vinding in die inmiddels z’n vijftigste verjaardag nadert. Wie had dat gedacht?