Home » Reportage
renate dorrestein

Renate Maria Dorrestein, feministische verslaggeefster en schrijfster

Renate Dorrestein werd op 25 januari 1954 in Amsterdam geboren. Ze groeide op in een rooms-katholiek gezin. Haar vader was advocaat, haar moeder voor haar huwelijk onderwijzeres. Al op de lagere school begon ze met schrijven.

Renate Dorrestein groeide op in Amstelveen. Ze deed gymnasium en volgde een opleiding journalistiek bij uitgeverij VNU. Ze werd de eerste vrouwelijke verslaggever van tijdschrift Panorama, waar ze de hele wereld voor afreisde. Als steeds actiever feministe ging ze werken voor Opzij. Sinds 1980 schreef ze voor onder andere Viva, De Tijd, Het Parool, Leef en Onkruid.

Best gelezen 

Na haar debuut Buitenstaanders in 1983 kwam ze om de een of twee jaar met een nieuw boek. Ze was een van de best gelezen Nederlandse auteurs. In 1985 was Dorrestein een van de initiatiefneemsters van de Anna Bijns Stichting en -prijs, ter bevordering van de erkenning van de vrouwelijke stem in de Nederlandstalige literatuur. Ze zat in de jury van onder andere de AKO literatuurprijs.

Obstakels 

Een gastschrijverschap in Almere leidde tot de roman Weerwater (2015), een overwinning op haar writer’s block en bovendien een afrekening met het schuldgevoel over de zelfmoord van haar zusje. Eind 2016 werd bij haar slokdarmkanker geconstateerd. Ze schreef nog haar literaire autobiografie: Dagelijks werk (2018). Ze overleed thuis in Aerdenhout.


Renate Dorrestein staat op 25 januari 2023 in de Vrouwen in de geschiedenis scheurkalender. In 2023 lees je met deze scheurkalender elke dag iets over een vrouw die een bijzondere rol in de geschiedenis heeft gehad. 

Aanbieding: Nu krijg je deze kalender (t.w.v. € 15,99) gratis bij een abonnement op Geschiedenis Magazine. 

Bestel nu 


Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.