Special: het Marshallplan (1947-1952)
Op 5 juni 1947 kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George C. Marshall in een rede aan dat Amerika bereid was Europa hulp te bieden. Europa was volop bezig om op te krabbelen uit de Tweede Wereldoorlog. Maar er heerste nog veel armoede en sociale chaos lag op de loer, zeker in het verslagen Duitsland. Middels het Marshallplan pompten de VS tussen 1948 en 1952 13 miljard dollar extra in de Europese economie.
Nu, 75 jaar na dato, zet Geschiedenis Magazine in deze extra dikke special de feiten en gevolgen van het Marshallplan weer op een rij.
- Waarom staken de Verenigde Staten zoveel geld in Europa?
- Wat moest er met voormalige vijand Duitsland gebeuren? Het radicale Morgenthau Plan had omstreeks 1947 pijnlijk duidelijke nadelen.
- Tekenfilm als gids voor Duitsers: hoe bereiken we voormalige volgelingen van Hitler het beste, vroegen werknemers van de informatie-afdeling van het Marshallplan zich af.
- De ‘amerikanisering’: voorbeelden van de grote gevolgen van de Marshallhulp en de Amerikaanse manier van denken.
Artikelen uit deze rubriek verschenen ook in de extra dikke special over het Marshallplan die verscheen bij Geschiedenis Magazine 4 van 2022. Dat nummer kun je hier nabestellen.