Home » Rubrieken

75 jaar Marshallplan

Geschiedenis Marshallplan

Europa 1947. Veel landen liggen nog steeds in puin na de Tweede Wereldoorlog. Er heerst grote armoede en sociale onrust lag op de loer. De Verenigde Staten zond noodhulp maar die leek niet het gewenste effect te hebben.

Op 5 juni 1947 hield de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George C. Marshall een toespraak. Die toespraak was in eerste instantie niet opvallend, maar zou verregaande gevolgen krijgen. De toespraak was het begin van het Marshallplan, dat Europa tussen 1948 en 1952 zou helpen herstellen. Ook Nederland. Van de droogleggingen tot de Hoogovens en tractoren op de Nederlandse akkers, maar ook nadenken over efficiency: heel Nederland merkte iets van de Marshallhulp. Zelfs in de keuken! Wat is de erfenis van deze Amerikaanse hulp, 75 jaar later?  

In deze rubriek gaan we in op die vraag.

Deze rubriek is tot stand gekomen in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen en met dank aan de Amerikaanse Ambassade.

marshallhulp watersnoodramp
Reportage - 1 feb 2023

Polders droogleggen geldt als echt-Nederlandse expertise. Tijdens de wederopbouw was hier echter wel Amerikaans geld voor nodig, tonen Albertine Bloemendal en Lisette Brussee aan. Het werd ingezet op het overstroomde Walcheren, in de Noordoostpolder en de Flevopolder én voor de ‘oer-Hollandse’ Deltawerken.

Marshallplan Maarten Toonder
Reportage - 30 aug 2022

Hoe moesten na de oorlog de voormalige volgelingen van Hitler bereikt worden? In Nederland werd Marten Toonders animatie- en stripstudio ingezet om de boodschap van de Marshallhulp over te brengen. Frank Mehring laat ons kennismaken met de unieke filmpjes die hij afleverde.

marshallplan voor Duitsland
Reportage - 22 jun 2022

Na de overwinning was het een dringende vraag, hoe te voorkomen dat Duitsland in de toekomst weer een wereldoorlog zou kunnen ontketenen. Lennaert van Heumen bespreekt de rol die het Marshallplan hierin speelde.

Wie was Marshall?
Reportage - 3 jun 2022

Op 5 juni 1947, gaf George Marshall tijdens een afstudeerceremonie aan Harvard University een korte onopvallende toespraak. 75 jaar later weten we beter. Die speech was het startsein van het Marshallplan.

geschiedenis marshallplan
Reportage - 3 jun 2022

Twee jaar na de Tweede Wereldoorlog, zag het er allerminst goed uit voor Europa. Het continent lag in puin, oogsten mislukten en steenkool was schaars. Jorrit van den Berk en Albertine Bloemendal beschrijven waarom de ongewisse Europese toekomst ook de Verenigde Staten zorgen baarde, en hoe die uitmondden in het Marshallplan.

Transport van ‘Marshall-steenkolen’ voor de Nederlandse Spoorwegen, Amsterdamse Coenhaven, 1948 (Nationaal Archief, ingekleurd d
Reportage - 3 jun 2022

Op 26 april 1948 werd het eerste schip met Marshallhulp feestelijk binnengehaald in de haven van Rotterdam. Hoe werd de Amerikaanse steun gebruikt?

geschiedenis magazine marshallplan
Reportage - 30 mei 2022

Op 5 juni 1947 kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George C. Marshall in een rede aan dat Amerika bereid was Europa hulp te bieden. Nu, 75 jaar na dato, zetten we in deze extra special de feiten en gevolgen van het Marshallplan weer op een rij.

Abonneren op 75 jaar Marshallplan