Voorpublicatie Harald – een historische novelle
Hij had dood moeten zijn, maar de schikgodinnen sponnen zijn levensdraad verder. Hij stond op van het slagveld en vluchtte naar de andere kant van de wereld. Samen met twee trouwe vrienden stond hij bloot aan de listen van het lot. Hij vocht tegen wilde horden, liet zich bedotten door het masker van verraders en werd verlegen bij het zien van een naakte vrouw. In de ochtend daagde hij het leven uit, maar de avond bleef hem steeds een stap voor.
Paul Christiaan Smis, auteur van Korte verhalen uit de Middeleeuwen, duikt in het leven van de jonge Harald Sigurdsson, de latere koning van Noorwegen. Hij volgt hem op zijn tochten door het Oost-Europa van duizend jaar geleden en schildert zijn ontwikkeling van leerling tot krijgsman. Een verhaal waarin de held geen held is, maar een onzekere jongen die een voetstuk achter zich aansleept.
De historische novelle Harald verschijnt op 1 november. Je kunt hem nu al reserveren bij de (digitale) boekhandel. Kun je niet wachten? In het onderstaande fragment maak je alvast kennis met de Noorse prins:
De wijn in het gebied van de Rode Forten was goed, heel goed, en vooral ook overvloedig aanwezig. Ragnvald had beslag weten te leggen op enkele karrenvrachten donkere Magyaarse wijn, aangevoerd van over de bergen in het zuiden. In het kamp lagen links en rechts soldaten zich te bezatten met kannen, kommen en leren wijnzakken.
‘We hebben een presentje voor je,’ lalde Eldfjall. Hij stond, samen met Halfdan en enkele breed lachende soldaten uit Haralds troep voor de tent. Hij had de voorhang weggeschoven en nodigde Harald met een armgebaar uit om naar buiten te komen.
‘Een geschenk? Voor mij? Wacht, ik kom eraan.’ Hij schoof zijn wijnzak opzij, kroop uit de tent en keek zijn mannen verwachtingsvol aan.
‘Het is niet meer dan een aardigheidje,’ verontschuldigde Eldfjall zich. De kok wilde eigenlijk een zwijn voor je braden, om de overwinning te vieren, maar toen troffen we dit hier aan in het dorp. En we dachten zo…’
‘Dit hier’ bleek een jonge vrouw te zijn. Ze zat onder de moddervegen – kennelijk was er met haar gesleept – en haar kleren waren gescheurd. In de toestand waarin ze verkeerde, leek ze meer op een verschrikt bosdier dan op een mens.
Harald wierp een blik op de vrouw. De wijn vertroebelde zijn geest en hij wist niet goed wat hij ervan moest denken. ‘De gevangenen zijn al afgevoerd. Wat moeten we nog met haar?’
Halfdan, de kok, schoot in de lach. ‘Wat moeten we nog met haar?’ Hij keek opzij en stootte zijn makkers aan. ‘Je hebt moedig gevochten, Harald, zeker voor iemand van jouw leeftijd. Heus, we zijn onder de indruk en we buigen diep voor je, maar eh… hoe moedig ben je eigenlijk tegenover de wijfies? Durf je het op te nemen tegen de nagels en tanden van een boskat?’
Harald voelde het bloed naar zijn hoofd stijgen. Hij had nog nooit iets met een vrouw gedaan. Ja, over Ingiborg had hij weleens gedroomd, een dienstmeisje aan het hof van koning Anund, maar verder dan dat was hij nooit gekomen. Hij staarde naar de vrouw. Ze keek terug. In haar ogen zag hij niets van een boskat. Paniek, blinde paniek en doodsangst, iedere andere uitdrukking was van het besmeurde gezicht gewist.
De mannen pakten de vrouw vast, trokken haar rok omhoog en gooiden haar voor Harald op de grond. Ze lag op haar buik. Haar bleke billen waren al net zo smoezelig en met modder bespat als haar kleding.
‘Nou kom op, pak je presentje uit.’ Eldfjall greep zijn vriend bij de schouder en duwde hem omlaag tot hij over de vrouw heen viel. Hij landde met één hand in de modder en met zijn andere op haar rug.
Of het nou kwam door de plotselinge druk op haar lichaam of doordat de vrouw in alle staten van paniek was, op het moment dat Harald over haar heen viel, liet ze alles lopen.
Snel maakte hij zich los uit de drab en de dampen. Zittend op zijn knieën keek hij naar het beklagenswaardige wezen dat voor hem in de modder lag. Hij rook haar en hij voelde hoe zijn slokdarm krampte. Hij kokhalsde, hapte naar adem en kotste zijn maaginhoud over de bevuilde billen.
Even was het stil. De mannen keken elkaar aan en toen weer naar het bizarre schouwspel. Eldfjall was de eerste die begon te lachen. Zijn gebulder werd overgenomen door zijn krijgsmakkers. Bij de kampvuren een eind verderop zaten soldaten die niets van het gebeuren hadden meegekregen, maar ze hoorden een zo aanstekelijk dronkemansgeschater dat ze ook in de lach schoten.
Harald was opgestaan, alle kleur was van zijn wangen verdwenen. Voorovergebogen rennend maakte hij dat hij weg kwam, achtervolgd door het gejoel van zijn strijdmakkers.