Home » Reportage
Waar komt beschuit met muisjes vandaan

Waar komt de traditie beschuit met muisjes vandaan?

De geboorte van een baby vieren we in Nederland standaard met beschuit met muisjes. Ook broers en/of zussen van de baby nemen vaak beschuit met muisjes mee in hun rugtas kind, om uit te delen op school. Maar waar komt deze typisch Nederlandse gewoonte eigenlijk vandaan? Helemaal duidelijk is dat niet, maar bepaalde onderdelen van de traditie zijn wel uit te leggen: 

Trakteren

Al vanaf de Middeleeuwen vierde men in Nederland de geboorte van een kind. Toen was het echter helemaal niet zo zeker dat een moeder en kind de bevalling zouden overleven, mede vanwege de gebrekkige medische kennis van toen. Was een geboorte eenmaal goed gegaan, dan deelde men daarom iets lekkers en zoets ui om dit te vieren. Ook de moeder kreeg hierbij iets lekkers toegestopt.

Vanaf de achttiende eeuw, begon men hier versuikerde anijszaadjes voor te gebruiken. Het uiterlijk van de anijszaadjes leidde tot de benaming muisjes. Het witte bolletje leek namelijk op het lichaampje van het dier, terwijl het uitstekende steeltje de staart voorstelde. Een andere verklaring voor de benaming is dat de muis door zijn snelle voortplantingscyclus gezien wordt als teken van vruchtbaarheid. 

Goed voor de kraamvrouw 

Men dacht dat anijs goed zou zijn voor een vrouw die net was bevallen. Door anijs te eten zou de borstvoeding worden gestimuleerd en het zou ook nog eens helpen om de baarmoeder te herstellen. Anijs werd dus niet alleen uitgedeeld, omdat het lekker was, maar ook omdat men dacht dat het goed zou zijn voor de gezondheid van de kersverse moeders 

Beschuit

Tegenwoordig is het heel normaal om een luiertas rugzak aan te schaffen en om beschuit te eten. Maar een luiertas bestond vroeger nog helemaal niet en beschuit was een paar eeuwen geleden nog echt een luxe. Dat werd alleen gegeten wanneer er iets bijzonders aan de hand was. Het waren dan ook vooral de rijkere mensen die zich beschuit konden veroorloven. Beschuit werd echt gezien als een traktatie. Armere mensen moesten genoegen nemen met wit brood met suiker. 

Prinses Beatrix

Door de Oranjes werd het eten van beschuit met muisjes een echte traditie. Bij de geboorte van prinses Beatrix maakte De Ruyter een enorm blik met oranje muisjes en bood dat de Oranjes aan. Dankzij deze marketingstunt namen veel Nederlanders dit gebruik over. Bij de geboorte van een meisje roze muisjes en bij de geboorte van een jongen witte muisjes. Vanaf 1994 is dit verandert naar blauwe meisjes, daarvoor werden die nog niet geproduceerd.  

Partners: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.