12 februari Jarig: Casparus Barlaeus
Barlaeus was een Nederlandse predikant, schrijver en dichter. Hij maakte zich het Latijn meester en dichtte in het Nederlands en het Latijn. ‘De kunst die ziekten heelt trekt nut uit zulk een doodt. Het vel leert zonder stem. en is uw leerkunst groot’. Caspar van Baerle werd geboren op 12 februari 1584 in Antwerpen.
Op het moment dat zijn geboortestad door de Spaanse hertog van Parma werd ingenomen, vertrok het gezin naar Zaltbommel. Caspar groeide op in de tumultueuze omstandigheden van de Nederlandse opstand tegen de Spanjaarden: de Tachtigjarige Oorlog. Van Baerle werd predikant aan de hogeschool van Leiden. Als protestantse christen werkte hij in 1608 vier jaar voor de kerk in Nieuw-Tonge. Hij keerde in 1612 weer terug naar Leiden en werd in 1617 hoogleraar in de logica. Er ontstond in die periode een geschil binnen de protestantse kerk tussen de Romanstranten en de Contra-Remonstranten. De Remonstranten meenden dat ook leken de Bijbel konden interpreteren en dat niet alles al voorbestemd was, de zogenaamde predestinatieleer. In 1619, tijdens de Synode van Dordrecht, werd de leer van de Remonstranten veroordeeld.
Omdat Van Baerle de kant van de Remonstranten koos, verloor hij zijn baan. Door privéles te geven en gedichten te schrijven probeerde hij zichzelf in levensonderhoud te voorzien. Hij reisde af naar Frankrijk om een opleiding in de geneeskunde te volgen en promoveerde tot doctor in Caen. Hij kon in 1631 weer terug keren naar Leiden waar hij hoogleraar werd in de wijsbegeerte en retorica. Hij specialiseerde zich in het Latijn. Zijn Latijnse poëzie werd erg geprezen. In 1632 werd het Athenaeum Illustre, de voorloper van de Universiteit van Amsterdam, geopend met een redevoering van Van Baerle. Wegens zijn interesse in de Latijnse taal en cultuur, veranderde hij zijn eigen naam in Casparus Barlaeus. Hij kreeg te kampen met depressies en waanbeelden. Het vermoeden bestaat dat hij zelfmoord pleegde door in een put te springen. Hij stierf op 14 januari 1648 in Amsterdam. Zijn naam vinden we onder andere terug bij het Barlaeus Lyceum en de Van Baerlestraat in Amsterdam.