12 september jarig: Koning Hsinbyushin van Birma
Hsinbyushin is één van de meest militaristische koningen die Birma gehad heeft. Hij voert oorlog met bijna al zijn buurlanden. Ondanks grote militaire successen blijft de territoriale winst van Birma echter beperkt, omdat hij zich altijd snel weer terug trekt uit zijn veroverde gebieden. Hsinbyushin werd geboren op 12 september 1736 te Moksobo.
Hsinbyushin werd geboren als Maung Ywa, één van de zeventien kinderen van Aung Zeya en Yun San. Zijn vader Aung Zeya was stamhoofd van een dorp waar een paar honderd families woonden. Door een rebellie van de Mon, een volk uit het zuiden van Birma, was het land in die tijd in een anarchie zonder centrale macht veranderd. Aung Zeya kroonde zichzelf op 29 februari 1752 tot koning om de Mon weer te onderwerpen.
Hsinbyushin werd een legeraanvoerder onder zijn vader en onderscheidde zich al snel op het slagveld. Het lukte Aung Zeya om de Mon te onderwerpen, waarna hij Siam, het huidige Thailand, binnen viel. Hier stierf de koning in april 1760, waarna Hsinbyushin hem op 28 november 1763 opvolgde.
Hsinbyushin ging verder met het werk van zijn vader om Birma uit te breiden. Hij leidde verschillende militaire expedities tegen Manipur, een koninkrijkje in het huidige India, Siam en de verschillende Laotiaanse staten. Hij veroverde de Siamese hoofdstad Ayutthaya in april 1767, maar moest Siam al snel weer verlaten omdat de Chinezen Birma binnenvielen. Het lukte Hsinbyushin tot vier keer toe om een Chinese invasie te stoppen, waarbij de Chinezen in januari 1768 Ava, de Birmese hoofdstad, tot 45 kilometer naderden.
In oktober 1769 sloten China en Birma vrede, waarna Hsinbyushin zich weer toelegde op de verovering van Siam. Dit verliep minder voorspoedig dan zijn eerdere expedities in Siam, en in juni 1776 was het Birmese leger vastgelopen in de jungles van midden-Siam. Deze verovering werd afgeblazen nadat Hsinbyushin op 10 juni 1776 plotseling overleed. Hij leed waarschijnlijk aan scrofulose, een aan tuberculose gerelateerde ziekte. Hsinbyushin werd overleefd door zijn 20 koninginnen en 41 kinderen, waarvan zijn zoon Singu hem opvolgde als koning.